Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Mazda παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό crossover με το όνομα MX-30. Το όχημα διαθέτει καινοτόμες μεθόδους μηχανικής του πακέτου e-SKYACTIV. Αυτό περιλαμβάνει την μπαταρία στη δομή του αμαξώματος, η οποία ενισχύει την αίσθηση στιβαρότητας, αλλά και της άμεσης απόκρισης στον τρόπο οδήγησης.

 
 

Σύμφωνα με την Mazda το MX-30 διαθέτει ένα ηλεκτροκινητήρα που είναι τοποθετημένος στο εμπρός μέρος. Αν και προς το παρόν δεν έχει δώσει επίσημες πληροφορίες για την απόδοσή του, είναι γνωστό πως τα πρωτότυπα εξέλιξης διέθεταν ηλεκτροκινητήρα 142 ίππων. Πάντως η τροφοδοσία του γίνεται από μια μπαταρία 35,5 kWh η οποία αρκεί για να δώσει αυτονομία της τάξης των 200 χιλιομέτρων.

Από εκεί και πέρα, οι μηχανικοί της Mazda έχουν δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό ηχοσύστημα μέσα στο ΜΧ-30, που συγχρονίζεται με τη ροπή του ηλεκτροκινητήρα σε ηχητική συχνότητα και πίεση. Ως εκ τούτου, αυτό οδηγεί σε μικρότερη διακύμανση της ταχύτητας του οχήματος με αποτέλεσμα πολύ σταθερή οδήγηση. Το G-vectoring Control (GVC) της Mazda έχει εξελιχθεί και χρησιμοποιεί τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρικού κινητήρα (ηλεκτροκίνητη G-vectoring Plus).

Τέλος οι αντικριστές πόρτες προσδίδουν στο ΜΧ-30 έναν χαρακτηριστικό και κομψό σχεδιασμό, ενώ παράλληλα προσφέρουν εύκολη πρόσβαση σε όλα τα καθίσματα.