Αναταράξεις στο Εσωτερικό της ΔΕΗ από την Άρση της Μονιμότητας σε Εργαζομένους αλλά και …Λιγνίτες

Αναταράξεις στο Εσωτερικό της ΔΕΗ από την Άρση της Μονιμότητας σε Εργαζομένους αλλά και …Λιγνίτες
Της Μάχης Τράτσα
Δευ, 4 Νοεμβρίου 2019 - 07:52

Αναταράξεις στο εσωτερικό της ΔΕΗ φέρνουν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για την άρση της μονιμότητας τόσο στους νεοπροσληφθέντες στην επιχείρηση, όσο και στους  …λιγνίτες. Η δημοσιοποίηση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) των βασικών αλλαγών 

στα εργασιακά ζητήματα της ΔΕΗ, αλλά και οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος επεσήμαινε ότι «έως τον Δεκέμβριο θα γίνει γνωστό το χρονοδιάγραμμα για την εξυγίανση της ΔΕΗ με μείωση υπαλλήλων και κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων αρχής γενομένης από τη μονάδα του Αμύνταιου», πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Η συνάντηση της περασμένης Παρασκευής του κ. Χατζηδάκη με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ επιβεβαίωσε την έλλειψη ταύτισης απόψεων και τις διαφορές των δύο πλευρών.  Στους κόλπους των εργαζομένων επικρατούν διαφορετικές απόψεις με τους πιο ψύχραιμους να περιμένουν τη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας για να καθορίσουν την πορεία, το είδος και την ένταση των κινητοποιήσεών τους, χωρίς να λείπουν και οι …ψηλές κορόνες που μιλούν για απεργίες. Το ποιες φωνές θα επικρατήσουν θα φανεί το επόμενο διάστημα.  

Όσον αφορά στο θέμα των λιγνιτών, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι διαφωνεί με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που οδηγούν στην ερημοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας. Ωστόσο, τη στάση της κυβέρνησης για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, αρχής γενομένης από το Αμύνταιο, ενισχύουν και τα δεδομένα του Χρηματιστηρίου Ρύπων. Για περισσότερες από οκτώ ημέρες οι τιμές ξεπερνούσαν τα 26 ευρώ/τόνο CO2, με μια μικρή κάμψη την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, οι 17.000 εργαζόμενοι της ΔΕΗ θα μειωθούν και λόγω της απολιγνιτοποίησης αλλά και εξαιτίας των υπολοίπων διαρθρωτικών αλλαγών ώστε να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας της, η επιχείρηση να πάρει ανάσα και να γίνει ανταγωνιστική. Σε αυτή τη λογική προωθείται και η άρση της μονιμότητας των νεοπροσληφθέντων υπαλλήλων, οι οποίοι αναμένεται να εμπλουτίσουν το δυναμικό της ΔΕΗ με …νέο αίμα.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές όμως δεν θα περάσουν δίχως αντίσταση, όπως έχει ήδη διαφανεί από τις πρώτες δηλώσεις του προέδρου και του γενικού γραμματέα της ΓΕΝΟΠ κ.κ. Γ. Αδαμίδη και Α. Καρρά, καθώς δημιουργούν εργαζόμενους δύο ταχυτήτων υπό τον ίδιο εργοδότη, γεγονός που συνιστά casus belli για την Ομοσπονδία.«Έχουμε διάσταση απόψεων με το υπουργείο στα εργασιακά. Διαφωνούμε με εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, με τους νεοπροσλαμβανόμενους να έχουν ατομικές συμβάσεις. Η ΓΕΝΟΠ δεν μπορεί να ανεχθεί να υπάρχει διαφορετικός μισθός για την ίδια ειδικότητα», σημειώνει ο κ. Αδαμίδης. Σχετικά με το ζήτημα της εθελουσίας, θα υπάρξουν νέες συναντήσεις το επόμενο διάστημα ώστε να βρεθούν σημεία σύγκλισης, καθώς πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μιλούν για έναν αριθμό 4.500-5.000 εργαζομένων, εκ των οποίων οι περισσότεροι θα προέρχονται από τις 14 λιγντικές μονάδες της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση, οι  συνδικαλιστές της ΔΕΗ δηλώνουν ότι συμφωνούν με την ευελιξία στο καθεστώς των προμηθειών που προωθείται με τις νέες ρυθμίσεις.   

Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αύριο Τρίτη, με στόχο να  εισαχθεί προς συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής στο τέλος της εβδομάδας, ώστε στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας να ψηφιστεί από την Ολομέλεια του κοινοβουλίου.