Κάλεσμα στο Βερολίνο να Διαγράψει το Φυσικό Αέριο από τη Χρηματοδοτική Λίστα της ΕΤΕπ

Κάλεσμα στο Βερολίνο να Διαγράψει το Φυσικό Αέριο από τη Χρηματοδοτική Λίστα της ΕΤΕπ
energia.gr
Πεμ, 17 Οκτωβρίου 2019 - 15:23

Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει την πρόταση για απαγόρευση όλων των έργων ορυκτών καυσίμων από τον κατάλογο εκείνων που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, υποστηρίζει η ερευνήτρια 

του ενεργειακού τομέα, Claudia Kemfert, του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών. Tο φυσικό αέριο είναι ορυκτό καύσιμο και η παραγωγή και η καύση του παράγουν αέρια θερμοκηπίου, με την πιθανή εξοικονόμηση CO2, σε σύγκριση με τον άνθρακα και το πετρέλαιο θα μπορούσε να «υπερβεί κατά πολύ τις διαρροές μεθανίου κατά την εξόρυξη και τη μεταφορά του», προσθέτει η κα. Kemfert.

Η χρηματοδότηση της κατασκευής υποδομών για ορυκτά καύσιμα καθυστερεί τη μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς τα όρια λειτουργίας των εργοστασίων οδηγούν σε σημαντικούς περιορισμούς και άσκοπες επενδυτικές δαπάνες, συνεχίζει η ερευνήτρια. «Με την έγκριση της νέας δανειοδοτικής πολιτικής της ΕΤΕπ, ο μεγάλος συνασπισμός μπορεί να δείξει, με λίγη προσπάθεια αλλά και μεγάλη επίδραση, ότι είναι σοβαρή η δράση που αναλαμβάνεται για το κλίμα». Το EurActiv είχε αναφέρει ότι η Γερμανία θα μπορούσε να εμποδίσει τα σχέδια της ΕΤΕπ να εκκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιο των δανείων της σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, έως το 2020.

Ερωτηθείς για το ποια είναι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης για το φυσικό αέριο, στη νέα δανειοδοτική πολιτική της ΕΤΕπ, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο δήλωσε στο Clean Energy Wire πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μια βιώσιμη πολιτική δανεισμού της ΕΤΕπ, σύμφωνα με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, της Ατζέντας 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη και των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της Ε.Ε.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Αλτμάιερ είχε δηλώσει ότι το φυσικό αέριο αποτελεί το καύσιμο-γέφυρα και θα παραμείνει ως ένα σημαντικό συστατικό του συστήματος παροχής ενέργειας της Γερμανίας για πολλά χρόνια.

Οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΤΕπ επρόκειτο να ψηφίσουν στις 15 Οκτωβρίου για την επικαιροποίηση της πολιτικής δανεισμού της τράπεζας για την ενέργεια, της οποίας το πρώτο σχέδιο προτείνει την απόσυρση όλων των ορυκτών καυσίμων.