Δύο χρόνια σχεδόν μετά την ψήφιση των ενεργειακών κοινοτήτων στην Ελλάδα μετράμε αρκετές πρωτοβουλίες, όμως παραμένει ερώτημα η ενίσχυσή τους για να εδραιωθεί ο θεσμός που στόχο έχει να μπορούν δήμοι και πολίτες να εμπλακούν στην υπόθεση 

της παραγωγής ενέργειας. Ερώτημα όμως παραμένει πότε θα ενισχυθούν οι ενεργειακές κοινότητες με τα 25 εκατ. από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)».

Υπενθυμίζεται, πως η προδημοσίευση της πρόσκλησης έγινε τον περασμένο Ιούλιο λίγο πριν τις εκλογές, με δυνητικούς δικαιούχους του προγράμματος τόσο τις εν ενεργεία ενεργειακές κοινότητες όσο και αυτές που πρόκειται να δημιουργηθούν, μετά τη δημοσίευση της τελικής προκήρυξης η οποία όμως δεν έχει γίνει.Το θέμα ανέδειξαν χθες με ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, ρωτούν: Πότε αναμένεται η δημοσίευση της πρόσκλησης για το πρόγραμμα των ενεργειακών κοινοτήτων και με ποιες ενδεχόμενες τροποποιήσεις; Τι περαιτέρω μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υποστήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων;

Σημειώνουν μάλιστα πως ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων (ΕΚΟΙΝ) «είναι ένα εργαλείο καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας, καθώς και ένα αναπτυξιακό εργαλείο για τις κοινωνίες που μπορεί να παράξει τοπικές θέσεις εργασίας και υπεραξίας». Τονίζουν δε ότι «οι τεχνολογικές εξελίξεις που επιτρέπουν πλέον την αποκεντρωμένη παραγωγή, δημιουργούν χώρο για έναν "νέο" παίκτη στην ενέργεια. Έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν αυτό το νέο, κοινωνικό υποκείμενο που περιλαμβάνει την κοινωνία, τους παραγωγούς όλων των τομέων της οικονομίας και κάθε πολίτη, ώστε η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας να μην αφορά μόνο τους «ειδικούς».

Αναφερόμενη στο θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων πριν λίγες ημέρες η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε ότι «αποτελεί πεποίθησή μου ότι μπορούμε πλέον, μέσα από την ατομική ευθύνη και τις συλλογικές συνέργειες  να δημιουργήσουμε κοινωνικά αειφορικές πόλεις, με οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχίσει και ενθαρρύνει τις ενεργειακές κοινότητες,  στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής μετριασμού των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και του στόχου να ενισχυθούν οι ΑΠΕ έως το 2030. Στη Γερμανία το 42% περίπου των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανήκει σε ιδιωτικά νοικοκυριά και μικρούς συνεταιρισμούς. Όλες μαζί οι 800 τοπικές ενεργειακές κοινότητες θα κατέχουν την 14η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών προμηθευτών ενέργειας. Την ίδια ώρα και στην Ιταλία, η Politecnico di Milano εκτιμά ότι υπάρχουν δυνατότητες για τη δημιουργία τουλάχιστον 500 τοπικών ενεργειακών κοινοτήτων, οι οποίες θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν πόρους έως και 6 δισεκατομμύρια ευρώ για παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα θα μειώσουν τα 11 εκατομμύρια τόνους CO2 εκπομπές ετησίως.