Σε προχθεσινή συγκέντρωση, στο αμφιθέατρο του μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς, ο τοποτηρητής του Σόημπλε στο Γιούρογκρουπ, που επεξεργάσθη τα τρία μνημόνια για λογαριασμόν της Τρώηκα, Αυστριακός Τόμας Βίζερ, 

υπεστήριξε ότι η Ελλάς δύο φορές «βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού» να εκδιωχθή από την Ευρωζώνη:μία το 2012, την άλλη το 2015, και την συγκράτησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Προφανώς, προς το συμφέρον του ευρώ, η έξοδος της Ελλάδος εκ του οποίου μπορεί να εύρισκε μιμητές και από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, λχ. στην Ιταλία.

Μάλιστα ,την δεύτερη φορά, όπως είπε ο παρών στην σύναξη διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιαννάκης Στουρνάρας, «η Ευρώπη είχε ήδη θωρακισθή για την ενδεχομένη έξοδο της Ελλάδας (από το ευρώ) ενώ η τότε κυβέρνηση  εσφαλμένα πίστευε ότι θα μπορούσε να επιτύχει η απόπειρα ρήξης», για να καταλήξει ο ίδιος ότι για την «Ιστορία», ως περιγράφεται σε σχετικό βιβλίο (*) «δεν έχει υπάρξει ούτε μία διάψευση»!

Την επομένη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) στην Φραγκφούρτη, Βίτορ Κωνστάντσιο, σε συνέντευξη προς τρείς ξένους δημοσιογράφους, που δημοσιεύθη σε επίσημο κείμενο της ΕΚΤ, ανέφερε ότι «καμία χώρα–μέλος της Ευρωζώνης δεν μπορεί να αποδιωχθή απ’ αυτήν και (στην περίπτωση της Ελλάδος) δεν υπήρξε τέτοια περίπτωση». Μάλιστα γιά το φθινόπωρο του 2015, ο  Κωνστάντσιο απεκάλυψε ότι « η ΕΚΤ ουδέποτε έγειρε  την απειλή ενός Grexit.«Η ένταξη μιας χώρας στο ευρώ είναι αμετάκλητος», διευκρίνησε ο ίδιος.

Όλα αυτά είναι πλέον ιστορία και θα κληθούν αδέκαστοι ιστορικοί ν’ αποφανθούν τι συνέβη τότε και επεβλήθησαν στην Ελλάδα δρακόντεια μέτρα λιτότητος και ενδεχομένως, «να οδηγηθεί ο Αμλετ χωρίς τον πρίγκηπα, σε μία επιτροπή αληθείας» (truth commission ως  είπε ο παριστάμενος στην «πάνελ» κ.Αλέξης Παπαχελάς), για τους βετεράνους της Ελληνικής κρίσης.»

Δεν είναι μόνο  πόσο εβλαψαν τον Ελληνικό λαό οι «βετεράνοι» αυτοί αλλ’ ότι δεν ήξεραν καλά την βρώμική «δουλειά» τους αλλ’ ούτε καν διαβάζουν.

Ως αναφέρεται σε συνέντευξη του προέδρου της ΕΚΤ  Μάριο Ντράγκι στους Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς (29.9.19) ο ίδιος δήλωσε στο επίμαχο Γιούρογκρουπ  σε έναν υπουργό (Σόημπλε) που πίεζε για έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ, «αν θέλετε να πιέσετε την Ελλάδα κάντε το εσείς και μην ανακατέβετε την ΕΚΤ»!  

Προχθές, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ  Κωνστάντσιο επανέλαβε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να φύγει μία χώρα από το ευρώ, χωρίς την θέληση της.

Είναι φανερό ότι η τότε Ελληνική κυβέρνηση εξεβιάσθη με ψευδείς απειλές  από τα μέλη του παρανόμου Γιούρογκρουπ, ν’ αποδεχθεί αυστηρά μέτρα λιτότητος που άλλωστε ακόμη για ένα πρωτοετή της Οικονομικής  ήσαν περιττά. Απεδείχθησαν κι’ άχρηστα, δεδομένου ότι την τελευταία δεκαετία η ανάπτυξη στην Ελλάδα υπήρξε αρνητική.

Ο φόβος τώρα είναι μην επαναληφθούν οι χονδροειδής εκβιασμοί εις βάρος της νέας κυβερνήσεως Μητσοτάκη, καθώς διαπιστούται ότι η Τρώηκα έχει αντίρρηση για τον προϋπολογισμό 2020, που αφήνει ένα μικρό δημοσιονομικό «κενό», χάριν της ανακάμψεως της Ελληνικής οικονομίας.

 

(*) « Η Τελευταία μπλόφα» των Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτωρίας Δενδρινού. Εκδ.Παπαδόπουλος , 2019 σελ.400.