Η επένδυση 20 εκατ. ευρώ στη πόλη Λουλέα της Σουηδίας, αποτελεί τη νέα δράση της επιχειρηματικής σύμπραξης, Hybrit, που έχουν συγκροτήσει οι Vattenfall, βιομηχανία χάλυβα SSAB και η εταιρεία διαχείρισης ορυχείων LKAB.

Οι τρεις εταιρείες, σε συνεργασία με τον Σουηδικό Οργανισμό Ενέργειας, ανακοίνωσαν, πρόσφατα, την σύμπραξή τους για την κατασκευή χώρου αποθήκευσης ορυκτών καυσίμων με σκοπό την παραγωγή υδρογόνου στην Λουλέα, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2024.

Οι Vattenfall, SSAB και LKAB συνενώθηκαν το 2016, με τη φιλοδοξία να επιφέρουν επανάσταση στη χαλυβουργία. Αυτό που χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία Hybrit, είναι η προώθηση της τεχνολογίας παραγωγής χάλυβα χωρίς ορυκτά καύσιμα, ήτοι δίχως αποτύπωμα άνθρακα, καθώς το υδρογόνο θα αντικαταστήσει σταδιακά, τη χρήση των συμβατικών καυσίμων.

Στόχος της Hybrit είναι να έχει υιοθετήσει πλήρως την παραγωγή χάλυβα χωρίς ορυκτά καύσιμα έως το 2035. Όταν επιτευχθεί ο στόχος, οι εκπομπές CO2 στην Σουηδία θα μπορούν να μειωθούν κατά 10%.