Στην Επόμενη Τριετία η Έναρξη Ερευνητικών Γεωτρήσεων για Υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, σε 30 Περιοχές-Στόχους

Στην Επόμενη Τριετία η Έναρξη Ερευνητικών Γεωτρήσεων για Υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, σε 30 Περιοχές-Στόχους
energia.gr
Δευ, 7 Οκτωβρίου 2019 - 11:07

Περισσότερες από 30 περιοχές – στόχους για έρευνες υδρογονανθράκων έχουν εντοπιστεί στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή, δυτικά και νότια της Κρήτης, από τις έως στιγμής έρευνες σε τεμάχια που έχουν παραχωρηθεί, ή που τελούν υπό παραχώρηση.

Ο χάρτης με τα θαλάσσια τεμάχια και τις περιοχές – στόχους παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννη Μπασιά, στη διάρκειας ημερίδας για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο την Τρίτη, δηλαδή, την ημέρα που συζητείτο στην Βουλή η κύρωση των συμβάσεων μίσθωσης για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές σε Κρήτη και Ιόνιο.

Οι θαλάσσιες περιοχές που παραχωρούνται με τις τέσσερις συμβάσεις που κυρώθηκαν από τη Βουλή είναι «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης», οι οποίες εκχωρούνται στην κοινοπραξία Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια, τη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο» που παραχωρείται στην κοινοπραξία Repsol - Ελληνικά Πετρέλαια και τη επίσης θαλάσσια, «Περιοχή 10 Ιόνιο Πέλαγος» που βρίσκεται στον Κόλπο της Κυπαρισσίας και η οποία εκχωρείται στα ΕΛΠΕ.

Από τον χάρτη της ΕΔΕΥ προκύπτει ότι οι στόχοι δεν περιορίζονται μόνο στις περιοχές που έχουν παραχωρηθεί, αλλά εκτείνονται και στα τεμάχια που είναι διαθέσιμα προς παραχώρηση. Τα γεωλογικά στοιχεία αυτών των τεμαχίων, στο κεντρικό Ιόνιο και νότια της Κρήτης παρουσιάζονται τους τελευταίους μήνες από την ΕΔΕΥ στη διεθνή αγορά και σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Εταιρεία, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών πετρελαϊκών εταιριών.

Σε σχέση, τώρα, με την περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, τονίζεται από την ΕΔΕΥ ότι οι πιθανοί στόχοι βρίσκονται σε πετρώματα που είναι θαμμένα βαθιά, κάτω από τον βυθό της θάλασσας, με τα θαλάσσια βάθη να ξεπερνούν κατά πολύ τα 1.500 μέτρα. Ο μέσος όρος βάθους νερού σε αυτές τις περιοχές υπερβαίνει τα 2.500 μέτρα και σε πολλές περιπτώσεις φθάνει στα 3.500 μέτρα. Η τεχνολογία για γεωτρήσεις σε τόσο μεγάλα θαλάσσια βάθη προβλέπεται ότι θα είναι διαθέσιμη στην επόμενη τριετία, οπότε και θα ληφθούν οι αποφάσεις από τις εταιρείες για την πραγματοποίηση ή μη, των ερευνητικών γεωτρήσεων.

«Είναι εμφανές ότι οι πετρελαϊκές κοινοπραξίες που ενδιαφέρονται για τα πιθανά ελληνικά κοιτάσματα πρωτοστατούν σε αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις», αναφέρεται σε σχετική έκθεση της ΕΔΕΥ.

Διευκρινίζεται ότι οι περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εμπεριέχουν υδρογονάνθακες, κάτι που μπορεί να διαπιστωθεί μόνο με την πραγματοποίηση γεωτρήσεων. Ενθαρρυντικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι σε γειτονικές χώρες που εμφανίζονται στον χάρτη της ΕΔΕΥ, έχουν γίνει ανακαλύψεις και έχει ξεκινήσει η παραγωγή υδρογονανθράκων.