Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: Ξεκινάει η Διαλογή Ανακυκλώσιμων στην Πηγή σε Έξι Ρεύματα

Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: Ξεκινάει η Διαλογή Ανακυκλώσιμων στην Πηγή σε Έξι Ρεύματα
του Δημήτρη Αβαρλή
Δευ, 7 Οκτωβρίου 2019 - 08:26

Ξεκινάει αυτή την εβδομάδα το φιλόδοξο πρόγραμμα του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης για διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή σε έξι ρεύματα(χαρτί, γυαλί, κλαδέματα, σύμμεικτα, μέταλλα και πλαστικό), στο οποίο σε πρώτη φάση θα συμμετέχουν 1000 κάτοικοι. 

Παράλληλα, στο 50% εκτιμάται η εξοικονόμηση ενέργειας από την αλλαγή των φωτιστικών συστημάτων στο δήμο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος σε εκδήλωση της Ένωσης Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών, την περασμένη Πέμπτη η συλλογή του χαρτιού θα γίνεται σε μπλε σακούλες τις οποίες θα παραλαμβάνουν απορριμματοφόρα του δήμου, ενώ ανά τρία τετράγωνα θα γίνεται η συλλογή του γυαλιού. Τόνισε ακόμα πως «βάλαμε στόχο τη χρήση πράσινων εφαρμογών, που βάζουν τον πολίτη σε μια αμφίδρομη σχέση». Ειδικότερα, σημείωσε ότι  μια από τις δράσεις που εφάρμοσε ο δήμος είναι ένα application για να στέλνει ο πολίτης τα προβλήματά του.

Παράλληλα, δρομολογήθηκε η έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων. Μέσω μίας εφαρμογής στέλνονται σε ένα κεντρικό σύστημα πληροφορίες σε σχέση με τον όγκο απορριμμάτων που βρίσκονται μέσα στους κάδους, έτσι ώστε να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση σε σχέση με την πληρότητά τους. Τόνισε δε πως ο οδηγός απορριμματοφόρων θα έχει μια πλήρη εικόνα σε σχέση με την πληρότητα των κάδων για να μην κάνει άσκοπες διαδρομές. Εκτιμάται έτσι πως θα επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης καυσίμων κατά 30%. Επιπλέον, στο δήμο εφαρμόζεται πρόγραμμα  καθολικής αλλαγής των φωτιστικών συστημάτων, και συγκεκριμένα  6.223. Με τη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας να εκτιμάται στο 50%.

Στην ίδια εκδήλωση ο γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης τόνισε πως η κυκλική οικονομία πρέπει να μας απασχολεί, ενώ σημείωσε πως το ζήτημα καθυστερήσαμε να το δούμε στο επίπεδο που έπρεπε να το δούμε. «Πρέπει να οδηγηθούμε σε κοινωνία μηδενικών αποβλήτων υπογράμμισε ο κ. Αραβώσης και πρόσθεσε πως η Γερμανία κλείνει τον τελευταίο ΧΥΤΑ. Επιπλέον, ανέφερε πως «υπάρχει η τεχνογνωσία και ο ρόλος των μηχανικών είναι σημαντικός για να συμβάλουν στον αναγκαίο μετασχηματισμό. Μπορούν να δημιουργηθούν μέσω της κυκλικής οικονομίας και νέες επενδυτικές ευκαιρίες». Ο κ. Αραβώσης τόνισε πως στο σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται: η εφαρμογή επιδοτήσεων για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε πράσινες καινοτομίες: όπως για πλαστικά μίας χρήσης και η αναθεώρηση του σχεδιασμού αποβλήτων σε πιο ρεαλιστική βάση.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια εναλλακτικής διαχείρισης του ΕΟΑΝ, Ρόζυ Χαριτοπούλου επικεντρώθηκε στο πρόβλημα των πλαστικών αποβλήτων. Σύμφωνα με στοιχεία σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν επτά συσκευασίες την ημέρα, ενώ μεταξύ των βασικών απόβλητων που εστιάζουν οι δράσεις της Ε.Ε. είναι τα πλαστικά  μπουκάλια, τα αποτσίγαρα, οι μπατονέτες και τα μαχαιροπίρουνα. «Έχουν θεωρηθεί ότι είναι τόσο σημαντικά γι’ αυτό έχει κατευθύνει ένα πακέτο μέτρων προς τα εκεί για τον περιορισμό τους», σημείωσε η κα Χαριτοπούλου.