Σαουδική Αραβία: Στο Μισό η Παραγωγή Αργού Μετά τις Επιθέσεις με Drone - "Κανονικά οι Εξαγωγές Πετρελαίου", Διαβεβαιώνει το Ριάντ

Σαουδική Αραβία: Στο Μισό η Παραγωγή Αργού Μετά τις Επιθέσεις με Drone - Κανονικά οι Εξαγωγές Πετρελαίου, Διαβεβαιώνει το Ριάντ
energia.gr
Δευ, 16 Σεπτεμβρίου 2019 - 07:56

Η Σαουδική Αραβία μείωσε κατά το ήμισυ την πετρελαϊκή της παραγωγή προχθές, Σάββατο, μετά από χτυπήματα με drones που έπληξαν τη μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας πετρελαίου, την ευθύνη για τα οποία ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης. Ωστόσο, οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία θα συνεχιστούν κανονικά αυτήν την εβδομάδα, καθώς το βασίλειο θα αντλήσει από τα τεράστια αποθέματά που διαθέτει για να καλύψει τη ζήτηση, ανέφερε μια πηγή στο πρακτορείο Reuters

Αλλά και Σαουδάραβας αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα Wall Street Journal, είπε ωστόσο ότι το ένα τρίτο της παραγωγής θα αποκατασταθεί μέχρι την Δευτέρα. "Διασφαλίζουμε ότι δεν θα παρουσιαστούν ελλείψεις στην αγορά, μέχρι να επανέλθουμε πλήρως", πρόσθεσε.

Σύμφωνα, πάντως, με την πηγή που επικαλείται το Reuters, είναι ακόμη ασαφές για πόσο χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί αυτή η διακοπή, σημειώνοντας μόνο ότι οι ζημιές είναι "μεγάλες" και δεν είναι εφικτό να αποκατασταθούν μέσα σε μια νύχτα.

Τα πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής ή πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού, σύμφωνα με τη Saudi Aramco. Τον Αύγουστο, η Σαουδική Αραβία παρήγαγε 9,85 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ), μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ  μπιν Σαλμάν δήλωσε, επίσης, ότι, μετά από τα χτυπήματα, σταμάτησε και η παραγωγή του φυσικού αερίου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η και προσφορά φυσικού αερίου της χώρας θα μειωθεί κατά 50%.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco Amin Nasser δήλωσε, αμέσως μετά τις επιθέσεις, ότι δεν υπήρξαν θύματα, ενώ τα πληρώματα εκτάκτου ανάγκης έσβησαν την πυρκαγιά και έθεσαν την κατάσταση υπό έλεγχο.

"Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την αποκατάσταση της παραγωγής και νέα ενημέρωση για την πρόοδό τους θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 48 ώρες", δήλωσε ο Nasser.

Η επίθεση σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στο πετρελαϊκό πεδίο Khurais που εκμεταλλεύεται η Saudi Aramco, ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και στο εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου του Abqaiq. Ας σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις του Abqaiq είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ενέργειας παγκοσμίως.

Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, λέγοντας, μάλιστα, ότι ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις τους στο εσωτερικό του βασιλείου.

"Υποσχόμαστε σ το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας ότι η δράση μας θα συνεχίσει να επεκτείνεται", δήλωσε ο εκπρόσωπος των Χούτι, ενώ πρόσθεσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με 10 drone.

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε το Ιράν για τις επιθέσεις.

"Η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από σχεδόν 100 επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ο Ρουχανί και ο Ζαρίφ προσποιούνται ότι ασχολούνται με τη διπλωματία", έγραψε ο Pompeo στο Twitter. "Ενώ  όλοι απευθύνουν έκκληση για αποκλιμάκωση, το Ιράν έχει ξεκινήσει μια πρωτοφανή επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι επιθέσεις προέρχονται από την Υεμένη. "

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε με τον Πρίγκηπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για να προσφέρει την αμερικανική υποστήριξη προς υπεράσπιση της Σαουδικής Αραβίας.

"Βίαιες ενέργειες κατά των κατοικημένων περιοχών και των υποδομών ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία οδηγούν μόνο στην εμβάθυνση των συγκρούσεων και της δυσπιστίας. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολουθεί την κατάσταση και δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι όλες οι χώρες θα είναι σταθερές και θα προμηθεύονται ενέργεια σε ικανοποιητικό βαθμό", ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι συνεχίζονται οι έρευνες σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Ασίας Αμπντουλαζίζ  μπιν Σαλμάν είπε ότι το βασίλειο θα αποζημιώσει τους πελάτες του για μέρος της παραγωγής από τα αποθεματικά του.

Ανησυχία εξέφρασαν παράγοντες της αγοράς αμέσως μετά τις επιθέσεις για τις επιπτώσεις στην τιμή του αργού. "Αυτό είναι μεγάλο γεγονός", δήλωσε ο Andrew Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates, μιλώντας στο CNBC, σχολιάζοντας την απόφαση του Ριάντ. "Φοβούμενος το χειρότερο, αναμένω ότι η αγορά θα ανοίξει ανοδικά κατά  5 έως 10 δολ. το βαρέλι την Κυριακή το βράδυ. Αυτό ισοδυναμεί με 12 έως 25 σεντ ανά γαλόνι για βενζίνη"

Ο Lipow σημείωσε ότι πάνω από τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πάνε στην Ασία, ενώ οι ΗΠΑ εισάγουν περίπου 600.000 βαρέλια. Η Κίνα εισάγει 1,3 εκατομμύρια βαρέλια και η Ιαπωνία 1,2 εκατομμύρια βαρέλια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) το Σάββατο δήλωσε ότι "παρακολουθεί στενά" την κατάσταση μετά τις επιθέσεις με drone κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco, προσθέτοντας ότι οι αγορές έχουν εφοδιαστεί καλά με "άφθονα εμπορικά αποθέματα".

Οι Χούτι θεωρούνται υπεύθυνοι για μια σειρά επιθέσεων σε σαουδαραβικούς αγωγούς, δεξαμενόπλοια και άλλες υποδομές τα τελευταία χρόνια καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, καθώς και συμμάχων τους όπως η Σαουδική Αραβία.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, η οποία είναι στόχος των αμερικανικών κυρώσεων εδώ και δεκαετίες, πρόσφατα κατηγορήθηκε ότι επιτέθηκε σε πετρελαιοφόρα στο Στενό του Ορμούζ, κατέρριψε drone του αμερικανικού στρατού, ενώ ανακοίνωσε και σχέδια για εκτέλεση 17 υπόπτων για κατασκοπεία προς όφελος των ΗΠΑ.

Η προχθεσινή επίθεση βρίσκει την Aramco σε μία περίοδο κατά την οποία ετοιμάζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, σε μία προσπάθεια ριζικής αναμόρφωσης του ενεργειακού τομέα της Σαουδικής Αραβίας. Η αξία της εταιρείας, που θεωρείται η πιο κερδοφόρα του παγκόσμιου πετρελαϊκού τομέα, αναμένεται να εκτιμηθεί σε πάνω από 1,5 τρις δολ., ενώ ο Πρίγκηπας Σαλμάν επιθυμεί η αποτίμηση να φτάσει τα 2 τρις.