Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), μηνός Σεπτεμβρίου, για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, που δημοσιεύτηκε σήμερα (12/9), η πρόσφατη εστίαση της αγοράς πετρελαίου αφορούσε στη ζήτηση, καθώς η ανάπτυξη αποδυναμώνεται εν μέσω της αβεβαιότητας γύρω από την παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις.

Στην Έκθεση αυτή, ο ΙΕΑ διατήρησε την εκτίμησή του για αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης το 2019 στα 1.1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και στα 1.3 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2020, αν και τα στοιχεία του περασμένου Ιουνίου δείχνουν ότι η ζήτηση αυξήθηκε σε ετήσια βάση λιγότερο από 0.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Για το δεύτερο εξάμηνο του 2019, ο Οργανισμός διατηρεί την άποψη ότι με τις τιμές του πετρελαίου να είναι σήμερα περίπου 20% χαμηλότερες σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, θα υπάρξει στήριξη για τους καταναλωτές.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εντάσεις στον Κόλπο της Μέσης Ανατολής έχουν μειωθεί και οι δραστηριότητες της πετρελαϊκής βιομηχανίας φαίνεται να είναι φυσιολογικές. Το πρόσφατο σημαντικό πολιτικό γεγονός που έλαβε χώρα ήταν ο διορισμός στη Σαουδική Αραβία ως υπουργού ενέργειας του πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν. Μάλιστα, σήμερα (12/9), δηλαδή τις πρώτες ημέρες ανάληψης των νέων καθηκόντων του, πραγματοποιείται η καθιερωμένη συνάντηση των κρατών μελών του OPEC στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στην οποία θα λάβουν μέρος και τα μέλη του OPEC+ και αναμένεται να διασαφηνιστούν οι προθέσεις των πετρελαιοπαραγωγών κρατών σχετικά με το ύψος που θα κυμανθούν οι τιμές του πετρελαίου το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι την χθεσινή ημέρα, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ο ΟPEC αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις του σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το υπόλοιπο του 2019, αναφέροντας πως η ζήτηση θα κυμανθεί στα 1.02 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Μέχρι σήμερα, η στήριξη για το ποσοστό συμφωνίας ήταν υψηλή, αλλά πριν από την προαναφερθείσα σημερινή συνάντηση τα στοιχεία του Αυγούστου δείχνουν ότι το ποσοστό συμμόρφωσης υποχώρησε στο 116%. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του ΙΕΑ, η Ρωσία, η Νιγηρία και το Ιράκ παρήγαγαν 0.6 εκατ. βαρέλια την ημέρα περισσότερο τον περασμένο Αύγουστο, ενώ αντίθετα η Σαουδική Αραβία παρήγαγε 0.6 εκατ. βαρέλια την ημέρα λιγότερο από ό,τι επιτρεπόταν. Μία υπενθύμιση στους παραγωγούς ότι ο ανταγωνισμός για το μερίδιο της αγοράς γίνεται ολοένα και πιο σκληρός προέρχεται από τα προκαταρκτικά στοιχεία που δείχνουν ότι τον Ιούνιο οι ΗΠΑ ξεπέρασαν για σύντομο χρονικό διάστημα τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία ως τον μεγαλύτερο ακαθάριστο εξαγωγέα πετρελαίου (εξαγωγές αργού και πετρελαιοειδών) του κόσμου, τονίζει ο ΙΕΑ.

Τα ισοζύγια του ΙΕΑ για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 υποδηλώνουν μία «ισορροπία» των πετρελαϊκών αποθεμάτων της τάξεως των 0.8 εκατ. βαρελιών την ημέρα, με βάση την υπόθεση της σταθερής παραγωγής των χωρών του OPEC, την ισχυρότερη αύξηση της ζήτησης και την ασθενέστερη αύξηση της προσφοράς των χωρών εκτός OPEC. Ωστόσο, αυτό δίνει μόνο μια «ανάσα», καθώς ο ρυθμός αύξησης της πετρελαϊκής προσφοράς των χωρών εκτός OPEC το δεύτερο εξάμηνο του 2019, αν και μέτριος από τα πρόσφατα επίπεδα των «μόνο» 1.3 εκατ. βαρελιών την ημέρα, υπολογίζεται σε σχέση με την υψηλή βάση που έθεσε η τεράστια αύξηση της παραγωγής που παρατηρήθηκε την ίδια περίοδο πέρυσι.

 

Ενώ οι σε μεγάλο βαθμό συγκεντρώσεις πετρελαϊκών αποθεμάτων που καταγράφηκαν από τις αρχές του 2018 έχουν πλέον σταματήσει, το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι προσωρινό. Σύντομα, οι παραγωγοί του OPEC+ θα δουν για μια ακόμη φορά την αυξανόμενη πετρελαϊκή παραγωγή των χωρών εκτός OPEC, με το ισοζύγιο αγοράς να επιστρέφει σε σημαντική πλεονασματική θέση και να ασκεί πίεση στις τιμές. Η πρόκληση της διαχείρισης της αγοράς παραμένει μια πρόκληση για το 2020, καταλήγει ο ΙΕΑ.