Σε υψηλά επίπεδα πέντε ετών εκτινάχθηκε κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας (2/9) η τιμή του νικελίου, εν μέσω φόβων για την παγκόσμια προσφορά μετά την απόφαση της Ινδονησίας, του μεγαλύτερου παραγωγού νικελίου στον κόσμο, να αναστείλει τις εξαγωγές του συγκεκριμένου μεταλλεύματος το 2020, δύο χρόνια νωρίτερα από τις αρχικές εξαγγελίες της. Οι αναφορές αυτές πυροδότησαν έντονες ανησυχίες για ενδεχόμενη έλλειψη σχετικών αποθεμάτων σε μία ήδη «σφιχτή» αγορά, στην οποία το νικέλιο καταγράφει κέρδη άνω του 70% από τις αρχές του 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ινδονησία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας νικελίου παγκοσμίως μετά τις Φιλιππίνες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της κατευθύνεται σήμερα προς την Κίνα. Το νικέλιο θεωρείται μία βασική πρώτη ύλη αναφορικά με την παγκόσμια επανάσταση της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, δεδομένης της χρήσης του στην κατασκευή μπαταριών.

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2019, η τιμή νικελίου για παράδοση σε τρεις μήνες στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου ανήλθε στα $18.785 ανά τόνο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2014, σε συνέχεια της επιβεβαίωσης της Ινδονησίας ότι η απαγόρευση των εξαγωγών θα εφαρμοζόταν στο νικέλιο.

 

Πολλοί αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs ανέφεραν ότι η τιμή του νικελίου θα μπορούσε να αυξηθεί στα $20.000 τον τόνο κατά τους επόμενους τρεις μήνες λόγω της συγκεκριμένης απαγόρευσης, η οποία θα δημιουργήσει σημαντική αβεβαιότητα μεταξύ των μεγάλων καταναλωτών. «Η απαγόρευση αποσκοπεί στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της εγχώριας μεταλλευτικής παραγωγικής ικανότητας (smelting capacity). Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ινδονησίας κ. Jokowi θέλει να αναπτύξει μια εγχώρια βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων και έχει αναφέρει πολλές φορές τη διαθεσιμότητα βασικών πρώτων υλών, όπως το κοβάλτιο και το νικέλιο, ως ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ινδονησίας έναντι άλλων χωρών», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

Η Ινδονησία έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη μιας εγχώριας μεταλλευτικής βιομηχανίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο νησί της Morowali στην Ινδονησία, η κινεζική Tsingshan έχει ήδη κατασκευάσει ένα τεράστιο καθετοποιημένο εργοστάσιο ανοξείδωτου χάλυβα με ετήσια παραγωγική ικανότητα 3 εκατ. τόνων. Επιπλέον, η συγκεκριμένη εταιρεία είναι μέλος μιας κοινοπραξίας που εργάζεται σε ένα έργο για την παραγωγή υψηλής ποιότητας νικελίου για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, επίσης στο Morowali, αναφέρει χαρακτηριστικά πρόσφατο άρθρο των Financial Times.