WindEurope: Τι Ρυθμιστικό Πλαίσιο Απαιτείται για να Αναπτυχθούν Υβριδικοί Σταθμοί με Αποθήκευση Ενέργειας

WindEurope: Τι Ρυθμιστικό Πλαίσιο Απαιτείται για να Αναπτυχθούν Υβριδικοί Σταθμοί με Αποθήκευση Ενέργειας
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 14 Αυγούστου 2019 - 11:20

Η WindEurope, σε πρόσφατη έκθεσή της εκτιμά πως τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να ενσωματώσουν πλήρως τις υβριδικές μονάδες στο ρυθμιστικό πλαίσιό τους και επισημαίνει τις απαιτήσεις που χρειάζονται 

τόσο για την ανάπτυξή τους, όσο και τις ιδιαιτερότητες του συνδυασμού τους με την αποθήκευση ενέργειας. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα θέματα αδειοδότησης και ανάπτυξης, όπως η μέτρηση και η ενσωμάτωση της αποθήκευσης, η WindEurope θεωρεί πως η Ευρώπη θα πρέπει να εντάξει πλήρως, τους υβριδικούς σταθμούς στο ρυθμιστικό καθεστώς και να επισημοποιήσει τις διαδικασίες και τις απαιτήσεις για το σκοπό αυτό.

"Η βελτιστοποίηση της μέτρησης στα υβριδικά θα μειώσει δραστικά τις διοικητικές ανάγκες σε όρους κόστους και χρόνου. Επιπλέον, θα απαλύνει την οικονομική και ρυθμιστική αβεβαιότητα για τους επενδυτές. Το να έχεις ένα σύστημα μέτρησης στο σημείο σύνδεσης με πρόσθετα εικονικά σημεία μέτρησης μέσα στη μονάδα, επιτρέπει τη μέτρηση της συνολικής παραγωγής και κατανάλωσης και τη διαφανή μέτρηση της παραγωγής των επιμέρους τεχνολογιών. Με τη σειρά του, αυτό παρέχει διαφάνεια στον επενδυτή σχετικά με τα αναμενόμενα έσοδα και τονώνει την ανάπτυξη των υβριδικών. Επιπλέον, ενισχύει τις προοπτικές των ψηφιακών υπηρεσιών και λύσεων”, τονίζεται χαρακτηριστικά στην ίδια έκθεση.

Εκτός των ανωτέρω, ένα από τα πορίσματα της WindEurope αφορά στη χρήση αποθήκευση ενέργειας στους υβριδικούς σταθμούς, καθώς εκτιμά πως υπάρχει ευρύτερο ευρωπαϊκό κίνητρο να παραχωρείται προτεραιότητα στην ισχύ που παράγεται από Ανανέωσιμες Πηγές Ενέργειας, παρά στη συμμετοχή της αποθήκευσης στις υβριδικές μονάδες.

Αναφέρει, δε, χαρακτηριστικά πως, "η προσθήκη αποθήκευσης σε υφιστάμενο υβριδικό σταθμό μπορεί να διακινδυνεύσει τις επιδοτήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως επί παραδείγματι, όταν υπάρχει υποψία για παροχή βρώμικης ενέργειας από τη μονάδα, αντί καθαρής. Ορισμένοι εθνικοί κανονισμοί αντιμετωπίζουν το ζήτημα θέτωντας όριο στη μέγιστη ενέργεια που μπορεί να αποθηκευτεί από το δίκτυο, ενώ άλλοι, όπως ο ελληνικός, θέτουν μέγιστο λόγο συνολικής ισχύος από ΑΠΕ προς αποθηκευτική ισχύ. Οι εταιρείες που αναπτύσσουν υβριδικά έχουν επομένως, το κίνητρο να παραχωρούν προτεραιότητα στις ΑΠΕ, παρά στην αποθήκευση στις εν λόγω μονάδες", καταλήγει η έκθεση της WindEurope.

H WindEurope θεωρεί ότι o όγκος της αποθήκευσης θα πρέπει να υπολογίζεται για εκάστη μονάδα, με βάση το σχεδιασμό της αγοράς και τις παραμέτρους που προκύπτουν, όπως οι ανάγκες του συστήματος, ο σχεδιασμός του σταθμού, οι περικοπές, το κόστος και τα τεχνικά χαρακτηριστικά και υποστηρίζει ότι σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος της αποθήκευσης δεν θα πρέπει να περιορίζεται μέσω ρυθμίσεων.

Τέλος, η WindEurope σημειώνει ότι η ποσότητα της ενέργειας που διαχέεται στο δίκτυο από μια υβριδική μονάδα με αποθήκευση, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως η αντίστοιχη από μπαταρίες και να αποφεύγεται η διπλή επιβολή τελών και φόρων.