Νέα βιομχανική καινοτομία με την ονομασία Megapack, για την αποθήκευση ενέργειας ανακοίνωσε η Tesla. Πρόκειται για ένα γιγάντιο σύστημα μπαταριών που κατασκευάστηκε ως τμήμα του αιολικού πάρκου, Hornsdale, στην Νότια Αυστραλία και το οποίο μπορεί να συνδεθεί απευθείας με μονάδες ΑΠΕ, ώστε να παρέχει σταθερή πηγή ενέργειας όταν ο ήλιος δύει, ή όταν ο άνεμος πάψει να φυσά.

Το εν λόγω σύστημα, που ονομάζεται Powerpack, αποθηκεύει ενέργεια η οποία παράγεται από αιολικούς σταθμούς και στη συνέχεια την εκχέει στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, κατά τις ώρες αιχμής. Μέσω αυτής της εφαρμογής εξοικονομήθηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περί τα 40 εκατ. δολάρια κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της.

Από την πλευρά της, η αμερικανική εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να αναπτύξει, εντός τριμήνου, μία μονάδα ισχύος 1 γιγαβάτ, σε έκταση 12 στρεμμάτων, που θα είναι περίπου τέσσερις φορές ταχύτερη σε σύγκριση με μια μονάδα ορυκτών καυσίμων.

Η εν λόγω επένδυση θα συνιστά την τρίτη κατά σειρά και μεγαλύτερη της εταιρείας σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Ταυτόχρονα, πρόθεση της Tesla είναι η ανάπτυξη του συστήματος Powerwall, που αφορά σε οικιακής κλίμακας σύστημα, καθώς και το αντίστοιχο σε βιομηχανική κλίμακα, Powerpack. Σύμφωνα με την Tesla, το σύστημα Megapack μπορεί να προσφέρει 60% μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα έναντι του υφισταμένου συστήματος, Powerpack.

Με την επενδυτική καινοτομία της, η Tesla  αποσκοπεί να αναπτύξει περαιτέρω το κομμάτι της αποθήκευσης ενέργειας, το οποίο, αυτή την στιγμή, υστερεί σε έσοδα σε σύγκριση με τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων της εταιρείας. Από τα 6,4 δισ. δολάρια των εσόδων, στο β' τρίμηνο του έτους, μόλις τα 368 εκατ. δολάρια προήλθαν από την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Tesla, τα συστήματα Powerwall έχουν εγκατασταθεί σε περισσότερους από 50.000 πελάτες της, ενώ στην έκθεση για το β΄τρίμηνο, αναφέρεται πως σημειώθηκε ρεκόρ ανάπτυξης συστημάτων αποθήκευσης, των οποίων η ισχύς ανήλθε σε 415 γιγαβάτ, ή ποσοστιαία αύξηση 81% σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2019.