Την κατιούσα έχουν πάρει από τις αρχές Αυγούστου οι τιμές του αργού, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις για μία κάμψη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης εν μέσω ενός εντεινόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Οι δε γεωπολιτικοί κίνδυνοι που έχουν επανεμφανισθεί 

με επίκεντρο τον Περσικό Κόλπο και τον ακήρυκτο πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και τα καθημερινά πλέον επεισόδια παρενόχλησης εμπορικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ (βλ. ‘Σε Πλήρη Εξέλιξη η Αντιπαράθεση Ισχύος στον Περσικό Κόλπο’) δεν είναι ικανοί να ενισχύσουν τα φοβικά αντανακλαστικά των παικτών της αγοράς. Και όλα αυτά ενώ η παγκόσμιος αγορά αργού και προϊόντων τροφοδοτείται με επάρκεια τόσο από τις χώρες του OPEC, αλλά κυρίως από τις χώρες εκτός του καρτέλ οι οποίες, πρωτοστατούντων των ΗΠΑ, έχουν αυξήσει αρκετά την παραγωγή τους τους τελευταίους μήνες, γεγονός που αποδεικνύεται από την αύξηση των αποθεμάτων του ΟΟΣΑ.

 

Πορεία των τιμών του Brent στο ICE του Λονδίνου κατά το τελευταίο εξάμηνο

 

Σήμερα (9/8) το πρωί, η τιμή της ποικιλίας Brent της Βόρειας Θάλασσας διαπραγματεύετο στα $57,83 το βαρέλι για παραδόσεις Σεπτεμβρίου, έχοντας απολέσει 26% της αξίας της από τα μέσα Απριλίου και 20% από τις αρχές του έτους, με την πτώση να είναι πλέον έντονη τις τελευταίες 8 ημέρες. Έτσι, από τα $64 το βαρέλι που ήτο το Brent την 1η Αυγούστου, αυτό έπεσε στα $56 στις 7/8 για να επανακάμψει εχθές και σήμερα στο επίπεδο των $57 -$58 το βαρέλι. Όμως οι προοπτικές για μια ουσιαστική ανάκαμψη εμφανίζονται ισχνές, ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση σήμερα της μηνιαίας Έκθεσης του ΙΕΑ, σύμφωνα με την οποία η παγκόσμια ζήτηση αργού κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, στα +520.000 βαρέλια την ημέρα, παρουσιάζεται μειωμένη βάσει των έως τώρα εκτιμήσεων του διεθνούς οργανισμού. Έτσι, υπό την επήρεια των νέων στοιχείων, ο ΙΕΑ αναθεώρησε σημαντικά προς τα κάτω την παγκόσμια ζήτηση αργού στα 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από τα 1,5 εκατ. βαρέλια/ ημέρα που ήτο η περσινή του πρόβλεψη για το 2019, ενώ η εκτίμηση για τη ζήτηση το 2020 είναι και αυτή αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με προηγούμενες ανακοινώσεις, στα 1,3 εκατ. βαρέλια/ ημέρα.

Μόλις έγιναν γνωστά τα νέα στοιχεία του ΙΕΑ, αρκετοί αναλυτές της πετρελαϊκής αγοράς έσπευσαν να αναφερθούν σε "δραματικές εξελίξεις", καθότι η κάμψη της ζήτησης -δηλαδή του ρυθμού αύξησης της ζήτησης για να ακριβολογούμε- συνάδει με τις εκτιμήσεις πολλών οικονομολόγων για μια επερχόμενη παγκόσμιο ύφεση, αποτέλεσμα κυρίως των διαρκώς μεταβαλλόμενων επί τα χείρω συνθηκών του διεθνούς εμπορίου. Αποτέλεσμα κυρίως της εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, όπου η αναιμική οικονομική ανάπτυξη των χωρών της ευρωζώνης κινδυνεύει με κατάρρευση.

 

Πορεία των τιμών του Brent στο ICE του Λονδίνου κατά την τελευταία εβδομάδα

 

Ενδεικτικές είναι οι παρατηρήσεις οικονομικών κύκλων του Λονδίνου, οι οποίοι, σχολιάζοντας τη μείωση από τη FED των αμερικανικών επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα κατά 25%, παρατηρούσαν ότι η μείωση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην αρνητική ροπή της αγοράς των ΗΠΑ. Προς επίρρωση δε των επιχειρημάτων τους, παρέθεταν πρόσφατα στοιχεία αναφορικά με την πορεία του 3μηνου αμερικανικού ομολόγου (US Treasury), το οποίο εχθές διαπραγματεύετο κατά 41,23 μονάδες βάσης πάνω από το 10ετές ομόλογο, με μια τόσο μεγάλη απόκλιση να έχει να παρατηρηθεί από το Μάρτιο του 2007.

Στο βαθμό στον οποίο οι τιμές του αργού αντικατοπτρίζουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και με τα ‘καμπανάκια’ ήδη να κτυπούν και στις δυο όχθες του Ατλαντικού, οι εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών, από τη σκοπιά των παραγωγών, δεν προδιαγράφονται αισιόδοξες. Το ισχυρό δολάριο, το οποίο ήδη πλήττει τις αμερικανικές εξαγωγές, η αυξημένη παγκόσμια παραγωγή αργού από τις χώρες εκτός OPEC σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη κάμψη της παγκόσμιας ζήτησης, τα υψηλά αποθέματα και η συστηματική υποβάθμιση των γεωπολιτικών κινδύνων είναι παράγοντες που κάθε άλλο παρά ευνοούν μια ανάκαμψη των τιμών του αργού. Πριν από μερικές εβδομάδες, οι περισσότεροι αναλυτές μιλούσαν για την έλλειψη κατεύθυνσης στην αγορά, αφού οι τιμές σημείωναν μια συνεχή μεταβλητότητα, κινούμενες σταθερά στο επίπεδο των $64 με $66 το βαρέλι. Σήμερα τα πράγματα έχουν πάρει μια σαφή στροφή προς τα κάτω, με πολλούς παίκτες στην αγορά να προεξοφλούν πολύ χαμηλότερες τιμές, ακόμα και κάτω από τα $50 το βαρέλι, πριν το τέλος του καλοκαιριού.