Κ. Σταμπολής στην ΕΡΤ: «Δεν Υπάρχει Κίνδυνος Άμεσης Κατάρρευσης της ΔΕΗ- Οι ΑΠΕ Είναι Μεγάλη Πρόκληση για την Χώρα»

Κ. Σταμπολής στην ΕΡΤ: «Δεν Υπάρχει Κίνδυνος Άμεσης Κατάρρευσης της ΔΕΗ- Οι ΑΠΕ Είναι Μεγάλη Πρόκληση για την Χώρα»
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 24 Ιουλίου 2019 - 19:10

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του κ. Κωστή Σταμπολή, Προέδρου και Εκτελεστικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΡΤ, «Πολιτική Επικαιρότητα», την οποία παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Τηλεόρασης, Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Χρύσα Παπασταύρου. Ο κ. Σταμπολής ο οποίος σε πρόσφατο άρθρο του χαρακτήρισε την ΔΕΗ 

ως Γόρδιο Δεσμό, είπε πως μια επιχείρηση μπορεί να πέσει έξω με δύο τρόπους: Ή μπορεί να υπάρξει ένα συμβάν (τσουνάμι, σεισμός) οπότε έχουμε μια κρίση, ή μπορεί να είναι μια συνάρτηση συνεχών, αφανών και σιωπηλών παραγόντων οι οποίοι συσσωρεύονται μέσα στο χρόνο. «Για να είμαι σαφής, αυτό συμβαίνει στην ΔΕΗ, επειδή την τελευταία 5ετία, ορισμένοι εξωγενείς παράγοντες δουλεύουν εναντίον της και κάποια στιγμή όλοι αυτοί οι παράγοντες συμπίπτουν και εκεί είναι η μέρα και η ώρα της αφύπνισης. Αυτό συνέβη με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018 που ξαφνικά αντιληφθήκαμε ότι έχουμε μια ζημιά 800 εκατομμυρίων. Δεν συνέβη σε μια μέρα, ούτε υπήρξε σπατάλη και κακοδιαχείριση. Αυτή είναι η δική μου άποψη», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ.

Ο κ. Σταμπολής προέβη σε μια αναδρομή στο χρόνο για να εξηγήσει το πώς πριν από πέντε χρόνια η Ελλάδα υποχρεώθηκε να απελευθερώσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που έπρεπε να έχει συμβεί ήδη από το 2002-2003.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, όμως, με το τρίτο μνημόνιο, έχουμε την αδιαπραγμάτευτη και χωρίς ανταλλάγματα υποχρέωση της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ από 95% στο 50%. Τώρα είμαστε στο 78% και το 2020 θα πρέπει να φθάσουμε στο 50%, πράγμα το οποίο, κατά την άποψή μου είναι τελείως ανέφικτο., Μετά έχουμε σταθερά λειτουργικά έξοδα και σταθερό δανεισμό, ενώ δεν υπήρξε κανένα μέτρο της Κομισιόν για να μειωθεί ο δανεισμός. Τίποτε! Επίσης, υποχρεώνουν την ΔΕΗ να πουλήσει ρεύμα στους ανταγωνιστές, βάσει των ΝΟΜΕ, που σημαίνει ότι ορισμένες φορές, όχι όλες, πουλάει σε χαμηλότερο κόστος και τέλος, ο συγκυριακός παράγων των τελευταίων 18 μηνών, όπου έχουμε εκτόξευση του κόστους των ρύπων από τα 5 ευρώ ανά τόνο, στα 29 και μπορεί να πάει ακόμη και στα 40. Αυτό επιβάρυνε τα περσινά λειτουργικά έξοδα της ΔΕΗ κατά 385 εκατ. ευρώ, που σημαίνει περίπου το 10% του τζίρου της. Όχι αστεία! Και συγχρόνως έχουμε ένα μεγάλο country risk στην οικονομία, που δεν επέτρεψε στην ΔΕΗ να κάνει την αναδιάταξη των χρεών της. Άρα όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζεύονται σιγά-σιγά και δημιουργούν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Σταμπολής.

Ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ συνέχισε λέγοντας πως έχουμε μια νέα κυβέρνηση που έχει μπροστά της τέσσερα χρόνια και το ερώτημα είναι για όλους, το πώς θα μπορέσει να κάνει όλα αυτά για να υπάρξει το turn around, δηλαδή, να μετατραπεί από ζημιογόνα, σε κερδοφόρα επιχείρηση με αναπτυξιακές διεκδικήσεις. «Νομίζω πως ο υπουργός έχει τοποθετηθεί σωστά, τον απασχολεί το θέμα της άμεσης ρευστότητας της ΔΕΗ και σωστά κάνει, αλλά η αγορά και όλοι μας θα περιμένουμε το business plan το οποίο δεν θα γίνει μέσα σε μερικές εβδομάδες, αλλά στους προσεχείς τρείς-πέντε μήνες. Όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει αυτή η πίστωση χρόνου. Δεν υπάρχει κίνδυνος άμεσης κατάρρευσης» και συνέχισε: «Το ερώτημα είναι όμως, για μένα, το αν μπορεί η ΔΕΗ που έχει τεράστιες δυνατότητες και είναι μια από τις καλύτερα οργανωμένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με μεγάλες επαγγελματικές και τεχνικές δεξιότητες, να αξιοποιήσει το έμψυχο και τεχνικό δυναμικό της καθώς και το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας σε ΑΠΕ; Αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου και με ένα καλό σχέδιο, ιδίως από την ΔΕΗ.

Ο κ. Σταμπολής κατέληξε: «Οι ΑΠΕ είναι σοβαρή πρόκληση για τη χώρα. Δεν είμαι υπέρ της άμεσης κατάργησης των λιγνιτικών, αλλά υπέρ μιας σταδιακής απομάκρυνσης από το βασικό ορυκτό καύσιμο. Τα τελευταία δύο χρόνια, το μερίδιο του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή μειώθηκε από 35% σε 25%. Τώρα το θέμα είναι, στα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα να μπορέσει να τραβήξει επενδύσεις από το εξωτερικό για τις ΑΠΕ. Μιλάμε για σημαντικά νούμερα, για 10-15 δισ. ευρώ για τις ΑΠΕ έως το 2030. Μπορεί η ΔΕΗ να το αξιοποιήσει και να παίξει ένα σημαντικό ρόλο; Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει. Το θέμα είναι, όμως, πώς».  

Στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συζήτηση για τα προβλήματα, τις λύσεις και τις προοπτικές της ΔΕΗ που πρόβαλε η εκπομπή «Πολιτική Επικαιρότητα», της ΕΡΤ, καλεσμένοι ήταν, ακόμη, ο κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου, βουλευτής ΝΔ, ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής, τομεάρχης ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφ. ΠΕΝ, ο κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής ΚΙ.ΝΑΛ, ο κ. Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καθώς και ο κ. Χάρης Φλουδόπουλος, δημοσιογράφος του capital.gr.   

Παίρνοντας πρώτος το λόγο, ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, είπε πως ο απελθών πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν υποστήριξε, από του βήματος της Βουλής, ότι η ΔΕΗ δεν έχει προβλήματα, αλλά το ότι υπάρχουν φοβερές αδυναμίες και κενά στις θέσεις και προτάσεις της ΝΔ.   

Πρότεινε, δε, τη διεξαγωγή μιας σοβαρής συζήτησης, «όταν θα είναι έτοιμη η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ», για την ΔΕΗ υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος, σημειώνοντας ότι «η καταστροφολογία του κ. Χατζηδάκη επιβαρύνει, αντί να βοηθάει τη θέση της ΔΕΗ».

Ακόμη, ο πρώην υφυπουργός υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η συζήτηση που γίνεται με παραπλανητικά στοιχεία και μόνο με λογιστικούς όρους, δεν μπορεί να αποτυπώσει την πραγματική θέση της εταιρείας και υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ «αποτελεί εθνικό κεφάλαιο», προσθέτοντας ότι «η σημερινή κυβέρνηση επιλέγει να παραβλέπει τον αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό της ρόλο και την αξία της εργασίας που δημιουργεί».

Αναφερόμενος, επίσης, στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), είπε ότι υπάρχει κίνδυνος, «η ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, να αποστερήσει την ΔΕΗ από ένα ιδιαιτέρως πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που της αποφέρει 350 εκατ. ευρώ σε EBITDA ανά έτος. Η στέρηση παγίων και κερδών θα οδηγήσει σε κατάρρευση της ΔΕΗ και του δανεισμού της. Από την άλλη, η πρόταση αυτή αφορά σε ένα σταθερό, κερδοφόρο, φυσικό μονοπώλιο. Δεν αφορά σε νέες επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα. Φοβόμαστε ακόμη ότι, το ίδιο σχέδιο που επικαλούνται ως σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ, είτε το γνωρίζουν είτε όχι, μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Για αυτό επιμένουμε σε μία σοβαρή συζήτηση».

Ο κ. Φάμελλος, επεσήμανε ότι όσα λέει τώρα η ΝΔ αποτελούν, στην ουσία, το πόρισμα της εταιρείας ορκωτών λογιστών ΜcKinsey που «δεν υπήρχε, αλλά εμείς την παραγγείλαμε», όπως είπε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε πως παρότι η Νέα Δημοκρατία υποκρίνεται ότι το έχει ξεχάσει, η διάθεση ποσοτήτων ΝΟΜΕ συμπεριλαμβανόταν στο σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ», και συγκεκριμένα, στην 4η αξιολόγηση του 2ου Μνημονίου, αλλά και σε εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), το 2013. Τόνισε επιπλέον, ότι τα ΝΟΜΕ αποτελούσαν υποχρεωτικό μέτρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι δεν είχαν απελευθερώσει την αγορά. Τέλος, αναφερόμενος στις ζημιές των 900 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ για το 2018, υπογράμμισε πως η ΝΔ αποκρύπτει Ζημίες ύψους 400 εκατ. ευρώ, το 2008, με αύξηση τιμής 12% ρεύματος καθώς και ζημίες 225 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ τόνισε πως οι ζημιές για το περασμένο έτος είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους, λογιστικές.

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου, βουλευτής ΝΔ, ο οποίος διατύπωσε την άποψη ότι η ΔΕΗ θα σωθεί και πως θα ήταν τεράστιο λάθος να μη συμβεί αυτό. Κατηγόρησε, επίσης, την προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα της ΔΕΗ από δογματικότητα.

Στην ανοικτή πληγή με το χρέος της ΔΕΗ αναφέρθηκε ο βουλευτής ΚΙ.ΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης, ο οποίος είπε πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι το ότι η απόδοση των κεφαλαίων που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ είναι 3,2%, στην 15ετία 2004-2019, όταν το κόστος δανεισμού είναι 10%. Περισσότερα από 6 δις. ευρώ είναι η ζημία της ΔΕΗ, δηλαδή, όσο και ο δανεισμός της, την ίδια περίοδο, Κάτι δεν πάει καλά», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Ο κ. Αρβανιτίδης υπενθύμισε στους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκατέβαλε στην ΔΕΗ, 550 εκατ. ευρώ έναντι μελλοντικών εισπράξεων, «κάτι που συνιστά δανεισμό» και υποστήριξ πως η ΝΔ δεν έχει σχέδιο για την Επιχείρηση.     

Ο βουλευτής ΚΙ.ΝΑΛ είπε, ακόμη, πως όταν η χώρα θα μπορούσε να πάρει δωρεάν δικαιώματα εκπομπών, το 2013, αδιαφόρησε και έτσι, αφενός η ΔΕΗ επιβαρύνεται με 380-400 εκατ., ευρώ ετησίως, ενώ υποχρεώθηκε να εισάγει φθηνότερο λιθάνθρακα από την Βόρεια Μακεδονία που είχε προνοήσει, όπως και οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, να εξασφαλίσει δωρεάν δικαιώματα. Τέλος, επεσήμανε πως η σύνθεση του χρέους από τις ανείσπραχτες οφειλές προς την ΔΕΗ απαρτίζεται από 2,6 δισ. ευρώ που προέρχονται από την υψηλή τάση και 1,7 δισ. από την χαμηλή.   

Τέλος, ο κ. Γιώργος Αδαμίδης, χαρακτήρισε την ΔΕΗ ως εθνικό κεφάλαιο που δεν προσφέρεται για πολιτικές αντιπαραθέσεις και προειδοποίησε πως αυτός που θα έχει πρόβλημα με την «διάσωση» της Επιχείρησης, θα είναι ο καταναλωτής. «Αν δεν υπάρχει ΔΕΗ, δεν υπάρχει Ελλάδα», τόνισε ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.