Ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς προτάθηκε από την κυβέρνηση για τη θέση του επιτρόπου της χώρας στην Ε.Ε. τα επόμενα πέντε χρόνια. Επιλέγοντας τον κ. Σχοινά, ο πρωθυπουργός συνδυάζει ένα πρόσωπο με καλή τεχνοκρατική και πολιτική εμπειρία, σε επίπεδο 

ευρωπαϊκών θεσμών. Ο νέος επίτροπος εργάζεται σχεδόν 30 χρόνια στην Κομισιόν, έχοντας αναλάβει επιτελικές αρμοδιότητες σε νευραλγικά πόστα, με κορυφαίο του εκπροσώπου Τύπου της Επιτροπής, ίσως του πιο στενού συνεργάτη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στη θέση αυτή είναι όντως πετυχημένος και μάλιστα σε μια περίοδο προβλημάτων και κρίσεων στην Ευρώπη, πολιτικών και οικονομικών.

Ο κ. Σχοινάς έχει διατελέσει ευρωβουλευτής της Ν.Δ. την περίοδο 2007-2009, ενώ σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της καριέρας του στην Κομισιόν κατείχε αξιώματα που άπτονται του στρατηγικού σχεδιασμού. Αναπληρωτής διευθυντής της ομάδας συμβούλων του πρώην προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, διευθυντής του Γραφείου της Επιτροπής στην Αθήνα, διευθυντής του γραφείου του πρώην επιτρόπου της Κύπρου Μάρκου Κυπριανού και φυσικά επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν οι βασικές θέσεις που υπηρέτησε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σχοινάς, ως γνώστης των κοινοτικών μηχανισμών, μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμος στην κυβέρνηση και στην Ελλάδα, σε μια περίοδο καμπής, όπου καταβάλλονται σύντονες προσπάθειες για αλλαγή σελίδας στην οικονομία.

Σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια, η νέα πρόεδρος της Επιτροπής θα αναθέσει τις επόμενες βδομάδες τα χαρτοφυλάκια με τις αρμοδιότητες, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη τη χώρα προέλευσης, τις γνώσεις και την πολιτική και τεχνοκρατική κατάρτιση του κάθε υποψήφιου επίτροπου. Η τελευταία «δοκιμασία» πριν από την ανάληψη των καθηκόντων των νέων επιτρόπων είναι το φθινόπωρο, όταν θα περάσουν τη διαδικασία της ακρόασης ενώπιον των Επιτροπών της Ευρωβουλής που είναι αρμόδιες για τα χαρτοφυλάκιά τους, οι οποίες -βάσει της συνθήκης- μπορούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν έναν επίτροπο.

Όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο νέος επίτροπος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ένα χαρτοφυλάκιο με αναπτυξιακό πρόσημο, πιθανώς ενέργεια, γεωργίας ή καινοτομία.

Ποιος είναι

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1962 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ και το 1987 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση, στο London School of Economics. Το 1990 ξεκίνησε την καριέρα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 7η γενική διεύθυνση μεταφορών, ενώ το 1993 και το 1994 διετέλεσε μέλος των ομάδων των επιτρόπων Ματούτες και Οριέχα. Στην περίοδο 1994-1999 ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας επικοινωνίας για την αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Ελλάδα, ενώ ακολούθως και μέχρι το 2004 διετέλεσε υψηλόβαθμο μέλος στην ομάδα στελεχών της επιτρόπου Λογιόλα ντε Παλάθιο. Στην περίοδο 2004-2007 ήταν επικεφαλής της ομάδας του επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού. Στη διετία 2007-2009 ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ακολούθως και από τον Αύγουστο του 2009 ως τον Φεβρουάριο του 2010 ήταν ειδικός σύμβουλος στη γενική διεύθυνση επικοινωνίας της Κομισιόν, ενώ αμέσως μετά και ως τον Οκτώβριο του 2014 ήταν διευθυντής στο γραφείο της Κομισιόν στην Αθήνα. Από το 2014 ήταν εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν και -από τον Δεκέμβριο του 2015- επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης επικοινωνίας της Κομισιόν.