«Πράσινη» Ανατροπή: Δεύτερο Συναπτό Έτος Κυριαρχίας των ΑΠΕ επί των Ορυκτών Καυσίμων- Ανάλυση της EnAppSys

«Πράσινη» Ανατροπή: Δεύτερο Συναπτό Έτος Κυριαρχίας των ΑΠΕ επί των Ορυκτών Καυσίμων- Ανάλυση της EnAppSys
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 18 Ιουλίου 2019 - 19:12

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παρήγαγαν μεγαλύτερη ισχύ από εκείνη των ορυκτών καυσίμων το α’ εξάμηνο του 2018 και του 2019, σύμφωνα με τους αναλυτές της EnAppSys. Στην τελευταία έκθεσή της, αναφέρει ότι οι ΑΠΕ παρήγαγαν συνολικά, 245,8 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ανά την Ευρώπη, τη χρονική περίοδο Απριλίου και Ιουνίου 2019

σε σύγκριση με τις 202,7 TWh ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθησαν από ορυκτά καύσιμα, ενώ στο α’ τρίμηνο του έτους, η ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ ανήλθε σε 265,2 TWh, σε σύγκριση με τις 233,6 TWh ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

Η κυριαρχία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά το α’ εξάμηνο του έτους κατέστη δυνατή παρά την κατά 3% μείωση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας που καταγράφηκε στο β’ τρίμηνο, έναντι της αντίστοιχης χρονικής περιόδου το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε η EnAppSys.

Στην ανάλυση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση του ενεργειακού μείγματος καυσίμων στην Ευρώπη έχει σταθεροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Τούτο σημαίνει ότι το μερίδιο παραγωγής από ορυκτά καύσιμα, ΑΠΕ και πυρηνική ενέργεια έχει παραμείνει, σε μεγάλο βαθμό, στατικό από το 2017, ενώ οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παρέχουν περισσότερη ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα στο α’ εξάμηνο του έτους, και μετά αυτή την αλλαγή, και κατά το β’ εξάμηνο", εξηγεί η EnAppSys.

Παράλληλα, η μείωση, ή η ενίσχυση των επιδοτήσεων για έργα ΑΠΕ απετέλεσε παράγοντα επιβράδυνσης της ανάπτυξης, ενώ ορισμένες χώρες πασχίζουν να μεταστραφούν από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο, λόγω έλλειψης εγχώριων προμηθειών φυσικού αερίου αλλά και υποδομών.

Εάν η ΕΕ επιθυμεί να εκπληρώσει το στόχο της για καθαρή ενέργεια, με μερίδιο 32% από ΑΠΕ, έως το 2030, τότε η «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια θα πρέπει να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 50% της κατανάλωσης ενέργειας καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.