Σε Βορειοανατολικό Αιγαίο και Κυκλάδες Ευνοείται η Ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων

Σε Βορειοανατολικό Αιγαίο και Κυκλάδες Ευνοείται η Ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων
του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 4 Ιουλίου 2019 - 08:29

Εντείνεται τους τελευταίους μήνες η συζήτηση γύρω από τις δυνατότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα να αναπτυχθούν υπεράκτια αιολικά πάρκα. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης αναπτυξιακών προγραμμάτων του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, Μάρκο Δαμασιώτη «η πολλά υποσχόμενη τεχνολογία χρειάζεται εκκίνηση, για να περπατήσει στην Ελλάδα». 

Η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την Ελλάδα. Μάλιστα υπήρξαν 30 επενδυτικές προτάσεις το διάστημα 2009-2011 που έμειναν στα συρτάρια του αρμόδιου υπουργείου. Με νόμο για τις ΑΠΕ που προωθήθηκε από την τότε υπουργό Περιβάλλοντος Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη προβλεπόταν σε ό,τι αφορά τα υπεράκτια αιολικά ότι δεν θα δοθεί καμία άδεια παρά μόνο όταν καθοριστούν συγκεκριμένες θέσεις για την τοποθέτησή τους.

Όπως εξηγεί στο energia.gr ο κ. Δαμασιώτης έχει εκπονηθεί ήδη μια μελέτη από το ΚΑΠΕ σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών που αφορούσε την χαρτογράφηση θέσεων, με βάθος έως 50 μέτρα. Από τη μελέτη προκύπτει πως σε περιοχές στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, αλλά και στις Κυκλάδες θα μπορούσαν να εγκατασταθούν τέτοια έργα. Άλλωστε, υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και οι στόχοι που απορρέουν από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, όπως η εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού της χώρας. Ο  κ. Δαμασιώτης υπογραμμίζει μια σημαντική παράμετρο ότι αποτελούν έργα με προστιθέμενη αξία, καθώς η κατασκευή τους απαιτεί ένα κύκλο εργασιών. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως η ανάπτυξη τους συνδέεται με έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα: το θεσμικό πλαίσιο των ενεργειακών κοινοτήτων το οποίο ευνοεί την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας και που θα μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν οι περιφέρειες κατασκευάζοντας τέτοια έργα.

Αυτή τη στιγμή από τις μεσογειακές χώρες η Γαλλία είναι εκείνη που τρέχει τέσσερα πιλοτικά έργα, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας εκτιμά πως μέχρι το 2030 αναμένεται να υπάρξει πρόσθετη χωρητικότητα 200GW. Πριν μερικές μέρες μέλη της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας και του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ανέφεραν πως «η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Να μη πελαγοδρομεί και να πάψει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα στην επιχειρηματική κοινότητα και τον επιστημονικό κόσμο των Α.Π.Ε. Πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτικής της ήπιας προσαρμογής του ενεργειακού της συστήματος και να κινηθεί επιθετικά για την μεγάλη διείσδυση της αιολικής ενέργειας και των Α.Π.Ε. που θα πρέπει να αποκτήσει και εξαγωγικό χαρακτήρα».

Να σημειωθεί επίσης, πως τον περασμένο Απρίλιο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος σε σχετική εκδήλωση είχε δηλώσει πως το υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει πιλοτικό διαγωνισμό για πλωτά αιολικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Τέλος, η ανάπτυξη αυτών των έργων απαιτεί την ύπαρξη μελετών για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα προκύψει από την κατασκευή τους, αλλά και ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τα οφέλη σε οικονομικό επίπεδο.