Η Energean Oil & Gas, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου και οσονούπω το κοίτασμα του Κατακόλου, καθώς και τα πεδία Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ, αποτελεί το «ελληνικό θαύμα», που έφεραν στη ζωή, το 2007 ο κ. Μαθιός Ρήγας και ο εφοπλιστής Στάθης Τοπούζογλου.

Η εταιρεία που έχει αποδυθεί σε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα επέκτασης δραστηριοτήτων στην έρευνα και εκμετάλλευση  πετρελαίου και φυσικού αερίου, την καθιστά την μοναδική ελληνική ανεξάρτητη εταιρεία  έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, με διεθνή επενδυτικά κεφάλαια στη σύνθεσή της.

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού από τα 2 εκατομμύρια βαρέλια πιστοποιημένα αποθέματα που διέθεταν τα έγκατα της γης, πριν από 11 χρόνια, σήμερα η Energean Oil & Gas μαζί με τα νέα κοιτάσματα του Πρίνου και του Κατάκολου ξεπερνά τα 51 εκατομμύρια βαρέλια αργού και τα 339 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου στα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν, τα οποία απέκτησε το 2016, ενώ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, απ’ όπου άντλησε 460 εκατ. δολάρια.

Ο κ. Μαθιός Ρήγας, ο ιθύνων νους πίσω από την εντυπωσιακή ανέλιξη της εταιρείας, έχει στρέψει, τώρα, το ενδιαφέρον του στην τροφοδοσία της ελληνικής και της κυπριακής αγοράς με φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, ιδίως μετά και την πρόσφατη σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Παράλληλα, η Energean Oil & Gas Plc έχει καταθέσει προσφορά για την εξαγορά των δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Electricite de France SA (EDF) στην Ιταλία.

Στην περίπτωση που ευοδωθεί η συμφωνία, θα είναι η πρώτη σημαντική εξαγορά της μετά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και θα λειτουργήσει ενισχυτικά για την επέκτασή της σε χώρες όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος.

Ο κ. Μαθιός Ρήγας διαθέτει πτυχίο Ορυκτολογίας και Μεταλλουργικής Μηχανικής από το ΕΜΠ, καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο στη Μηχανική Πετρελαίου από το Imperial College. Η σταδιοδρομία του ξεκίνησε στην επιχείρηση Arthur Andersen το 1991, όπου εργάστηκε ως σύμβουλος σε ενεργειακά ζητήματα. Από το 1999 ως το 2001, ήταν επικεφαλής του τμήματος Shipping της Τράπεζας Πειραιώς. Πριν από τη θέση αυτή κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου του τμήματος χρηματοδότησης Ναυτιλίας, Ενέργειας και Σχεδίων στην τράπεζα Chase Manhattan του Λονδίνου, όπου διαχειριζόταν χαρτοφυλάκια άνω των 5 δις δολαρίων, κυρίως στον κλάδο του πετρελαίου και φυσικού αερίου.