Οι επτά ηγέτες των Χριστιανικών χωρών της Νοτίου Ευρώπης (*) και μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (ΕΕ) συγκεντρώθησαν, την περασμένη εβδομάδα (14.6.19) στην πρωτεύουσα της Μάλτας και διεκήρυξαν την «δήλωση της Βαλέτας», με την οποίαν  

μεταξύ άλλων ζήτησαν από την Τουρκία να παύσει να κακοποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία - το γνωστό Οθωμανικό «μπούλινγκ» από το οποίο τόσον έχουν υποφέρει οι λαοί της Μεσογείου από τότε που, κακή τη μοίρα, εμφανίσθησαν οι Ούνοι στις ακτές της.

Ελλείψει σήμερα ενός Χριστιανικού στόλου, όπως υπήρξε κατά την ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571 μΧ) και ενός κοινού ναυάρχου του Ισπανού Δον Χουάν «της Αυστρίας», οι επτά σημερινοί ηγέτες της Χριστιανικής Μεσογείου περιορίσθησαν σε μία εκδήλωση προφορικής αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, απαιτήσαντες την αυτονόητη δυνατότητά της να εξερευνήσει και ν’ αναπτύξει τον υποθαλάσσιο πλούτο της μέσα στην διεθνώς καθορισμένη ΑΟΖ. Εξέφρασαν επίσης την «λύπη» των για την συνεχιζομένη παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίον Πέλαγος και «κάλεσαν την ΕΕ να της επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, εν περιπτώσει που δεν σταματήσει τις παρανομίες της.

Εδώ τελειώνουν οι παραινέσεις και συστάσεις των Επτά και όπως, παρά την νίκη του Δον Χουάν στην Ναύπακτο δεν μπόρεσε ο Ευρωπαϊκός στόλος να σώσει την Κύπρο από τα μιαρά χέρια του οινόφλυγος σουλτάνου Σελίμ ΙΙ, έτσι και τώρα το μόνο που κατόρθωσαν οι Επτά, να εξερεθίσουν τον Τσαβούσογλου, ο οποίος δίκην εκπροσώπου της πάλαι ποτέ Υψηλής Πύλης, βγήκε και κατακεραύνωσε τους Ευρωπαίους, με επιχειρήματα μεροληψίας, που εις άλλας εποχάς, όταν υπήρχαν και αλλόθρησκοι στην Τουρκία, σήμαινε «πογκρόμ» εναντίον των από τον μουσουλμανικό όχλο. Τώρα η Τουρκία κάνει εξαγωγή Ισλαμιστών ως αντίποινα κατά της Ευρώπης.

Παρά ταύτα εξακολουθούν να υπάρχουν μερικοί… «φανατικοί Ευρωπαίοι» όπως ο επί 8ετίαν πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης, που είναι οπαδοί της θεωρίας «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω» και απαιτούν, με ύποπτα δημοσιεύματα σε εφημερίδες, να τα βρούμε με τους Τουρκαλάδες.

Εδώ δεν μπορούν «να τα βρουν» οι Αμερικανοί με τον χαλίφη Ερντογκάν και θα μπορέσουμε εμείς να σταματήσουμε τις διεκδικήσεις του, ο οποίος εμφανίζεται ως κατ’ ευθείαν διάδοχος του Κάρλ Χάουσχοφερ (1869-1946) υπέρ της συνεχούς επέκτασης του «ζωτικού χώρου» (Lebensraum) της Τουρκίας.

Ευτυχώς όμως υπάρχει και ο «θείος Τράμπ»,που δεν σηκώνει από …τραμπουκισμούς του «στιλ» Τσαβούσογλου - Καρ, ως απέδειξε όταν πήγαν τα Τουρκικά σκάφη να παρενοχλήσουν την ΕΞΟΝ-Μόμπιλ στην εξόρυξη φυσικού αερίου από την Κυπριακή ΑΟΖ.

 

(*) Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάς και Κύπρος.

Διαβάστε ακόμα