Στο Στόχαστρο "Περιβαλλοντιστών" η Εκδήλωση Τ.Ε.Ε- ΙΕΝΕ για τους Υδρογονάνθρακες

Στο Στόχαστρο
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 14 Ιουνίου 2019 - 13:12

Συνεχίζεται ο «ακήρυκτος» πόλεμος για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Από τη μία πλευρά του μετώπου έχουν παραταχεί η κυβέρνηση και οι ενεργειακές εταιρείες, που προωθούν τις έρευνες για την εξεύρεση εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, με σκοπό την παραγωγή, και από 

την άλλη, οι λεγόμενοι «περιβαλλοντιστές». Προτεραιότητα των τελευταίων δεν είναι η διασφάλιση συνθηκών που θα καθιστούσαν τη διαδικασία «υπόλογη», σε τέτοια νομοθετικά και κανονιστικά πλαίσια, τα οποία θα εξασφαλίζουν την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος,  αλλά η πλήρης ανατροπή και ακύρωση της ενεργειακής πολιτικής που ακολουθείται. 

Σταθερή επιδίωξη των ομάδων πίεσης είναι να αναγκάσουν κυβέρνηση και εταιρείες να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια διεξαγωγής ερευνών, με κατά κανόνα ατεκμηρίωτα επιχειρήματα ότι οι έρευνες και παραγωγή υδρογονανθράκων συνιστούν σοβαρή απειλή για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, την οικονομία και την κοινωνία και δίχως να προτείνουν τεκμηριωμένες εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η πρόθεση μιας τέτοιας ομάδας, που αποκαλείται Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων να διαμαρτυρηθεί και παρεμποδίσει την εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, την επόμενη Τρίτη, με θέμα «Οι Υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσής τους που δημοσιεύτηκε στο facebook:   

Την Τρίτη 18/06 το Τ.Ε.Ε. με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης οργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Οι Υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο». Το πάνελ των ομιλητών περιλαμβάνει εκπροσώπους από την , πετρελαϊκές εταιρείες εμπλεκόμενες στους σχεδιασμούς στον ελλαδικό χώρο (ΕΛΠΕ/Energean) καθώς και πανεπιστημιακούς, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί έντονα υπέρ των εξορύξεων υδρογονανθράκων ως εργαλείο για την αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης του ελληνικού κράτους στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης τη συγκεκριμένη στιγμή και με τους συγκεκριμένους ομιλητές δεν αποτελεί τυχαία επιλογή για το Τ.Ε.Ε.. Λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, η εκδήλωση εκφράζει τη διάρκεια και τη σταθερότητα που έχουν ως στρατηγική επιλογή, οι παραχωρήσεις για έρευνα-εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο 1/3 της χώρας.

Οι κυβερνήσεις και οι πρωθυπουργοί μπορεί να αλλάζουν ανά τετραετία, ωστόσο οι κρατικοί μηχανισμοί και οι στενές σχέσεις τους με τις εταιρείες παραμένουν ανέπαφες. Η , η οποία ιδρύθηκε το 2011 και έχει αναλάβει τη διευκόλυνση και προώθηση της εταιρικής λεηλασίας, συνεχίζει αδιάκοπα το έργο της παρά την αλλαγή τριών κυβερνήσεων τα τελευταία οκτώ χρόνια – το κράτος έχει συνέχεια. Η συμμετοχή υποψηφίου της ΝΔ ως ομιλητή στην εκδήλωση δείχνει και την κοινή στρατηγική πορεία των εταιρικών, κρατικών, κοινωνικών και κομματικών φορέων που συγκροτούν το εξορυκτικό μπλοκ.

Αυτή την πολιτική σύμπλευση επιχειρεί να εκφράσει η εκδήλωση του Τ.Ε.Ε. Ούτε η ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου των υδρογονανθράκων αποτελεί τυχαία επιλογή από το Τ.Ε.Ε. Έρχεται σε μια εποχή ευρύτερων ανταγωνισμών ανάμεσα σε παλιές και νέες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, γενικότερων εντάσεων στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο, της όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ τουρκικού και ελληνικού κράτους με τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων της περιοχής στο επίκεντρό του και της ανάπτυξης του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Η εμπλοκή ενεργειακών κολοσσών όπως η ExxonMobil με τη στρατιωτική στήριξη μεγάλων δυνάμεων για τους δικούς τους γεωστρατηγικούς στόχους έχει οδηγήσει στη μετατροπή της θαλάσσιας έκτασης γύρω από την Κύπρο σε μια από τις περιοχές με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ναυτικών δυνάμεων παγκοσμίως. Η διοργάνωση λοιπόν μιας εκδήλωσης με ομιλητές οι οποίοι προωθούν ανοιχτά την περαιτέρω όξυνση και με εταιρείες όπως η Energean, η οποία έχει επενδύσει τεράστια κεφάλαια στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ, ποιο μήνυμα στέλνει; Κανένα άλλο πέρα απ’ αυτό που λέει πως όπως το κράτος έχει συνέχεια, έτσι και η πολεμοκαπηλεία και ο διαρκής τυχοδιωκτισμός έχουν συνέχεια με την μεγάλη πλειοψηφία να καλείται να συμμετάσχει σε ανταγωνισμούς – και να πεθάνει γι’ αυτούς αν χρειαστεί – οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τις δικές της ανάγκες και επιθυμίες.

Και η δική μας στάση; Όπως οι σχεδιασμοί των εταιρειών και του κράτους έχουν συνέχεια, έτσι θέλουμε να έχουν συνέχεια και τα κινήματα εναντίον τους – ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Η εκδήλωση του Τ.Ε.Ε. αποτελεί κίνηση με συγκεκριμένη στόχευση υπέρ των εξορύξεων και ιδιαίτερο συμβολισμό σε αυτή την συγκυρία. Στις εταιρείες, την και τους πιθανούς επόμενους κυβερνητικούς διαχειριστές χρειάζεται να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα πως η μαύρη προπαγάνδα και τα πλάνα τους δε θα περάσουν.

Καλούμε σε: Κινητοποίηση στο Τ.Ε.Ε. (Νίκης 4, Σύνταγμα) Τρίτη 18/06 12 μ και προσυγκέντρωση 11:30 πμ στην αρχή της Ερμού

Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.