ΗΑΕ: Ο OPEC Βρίσκεται Κοντά σε Συμφωνία για τη Διατήρηση του Πλαφόν στην Πετρελαϊκή Παραγωγή

ΗΑΕ: Ο OPEC Βρίσκεται Κοντά σε Συμφωνία για τη Διατήρηση του Πλαφόν στην Πετρελαϊκή Παραγωγή
της Χρ. Μήτση
Τετ, 12 Ιουνίου 2019 - 08:49

Τα κράτη - μέλη του OPEC βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την επέκταση των περιορισμών στην πετρελαϊκή παραγωγή, ανέφερε χθες, Τρίτη, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αμερικής, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ, Suhail bin Mohammed al-Mazroui, δήλωσε ότι, με βάση τα υπάρχοντα αποθέματα πετρελαίου, οι περιορισμοί στην παραγωγή θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ ή να παραταθούν «τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους».

Η «σωστή απόφαση είναι η διατήρηση της ίδιας πορείας», δήλωσε ο al-Mazroui, σημειώνοντας ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης των περιορισμών στην πετρελαϊκή παραγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι ο OPEC και οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες που συμπράττουν με αυτόν, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν πέρυσι να μειώσουν την παραγωγή τους από την 1η Ιανουαρίου, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερπροσφορά στην παγκόσμια αγορά. Η συμφωνία προέβλεπε να μειωθεί η προσφορά κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως για έξι μήνες, λαμβάνοντας ως σημείο αναφοράς τα επίπεδα της παραγωγής του Οκτωβρίου.

Ακόμα και μετά τη μείωση της παραγωγής από τον OPEC και τους συμμάχους του, η σχιστολιθική παραγωγή των ΗΠΑ εξακολουθεί να αυξάνεται και ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη θα μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου. Η σχιστολιθική παραγωγή των ΗΠΑ θα αυξηθεί αυτό το μήνα κατά 83.000 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ανερχόμενη σε συνολικά 8,49 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με όσα προέβλεπε η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης (EIA) τον περασμένο μήνα.

«Θεωρώ ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα παραμείνει σταθερή το 2020», δήλωσε ο al-Mazroui σε συνέντευξή του στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ.

Ο OPEC είναι προγραμματισμένο να συγκληθεί στις 25 Ιουνίου, ενώ θα ακολουθήσουν συνομιλίες με τους συμμάχους του -με επικεφαλής τη Ρωσία- στις 26 Ιουνίου. Ωστόσο, η Ρωσία έχει προτείνει την αναβολή της συνόδου για τις 3-4 Ιουλίου, αίτημα που έχει την υποστήριξη του Ριάντ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Bijan Zanganeh, σε επιστολή του, της οποίας έλαβε γνώση το Reuters, δήλωσε ότι διαφωνεί με την πρόταση για μετάθεση της επόμενης συνόδου του OPEC στις αρχές Ιουλίου.

«Επεξεργαζόμαστε τις ημερομηνίες», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο al-Mazroui στο περιθώριο του φόρουμ, τονίζοντας ότι δεν κλίνει προς κάποια από τις δύο εναλλακτικές, του Ιουνίου ή του Ιουλίου.

«Για μένα δεν έχει σημασία», ανέφερε. «Μιλάμε για μία διαφορά δύο εβδομάδων. Το πιο σημαντικό είναι αυτό που γνωρίζουμε σήμερα και αυτό που γνωρίζουμε σήμερα μας υποδεικνύει, κατά τη γνώμη μου, ότι πρέπει να επεκτείνουμε την ισχύ της συμφωνίας μας».