Δεν είναι μόνον για γούνες που επιφυλάσσονται δυσάρεστες ανταποδόσεις. Ράμματα επιδέχονται και τα κομματικά προγράμματα προς άγραν ψηφοφόρων. Το απερχόμενο οσονούπω της εξουσίας κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ενεθυμήθη, στο «πρόγραμμα» του 2019-23, την μεσαία τάξη 

που τόσον εχθρεύετο επί πενταετία και υπεσχέθη «στοχευμένες» φορολογικές ελαφρύνσεις, «νέες δουλειές», «περαιτέρω αυξήσεις στους μισθούς» και άλλα παραμύθια, που ουδείς πλέον τα εμπιστεύεται. Διότι το ΣΥΡΙΖΑ ό,τι έδωσε με το ένα χέρι στην μεσαία τάξη  το πήρε με το άλλο. Πρώτα εμείωσε τις συντάξεις και μετά έδωσε ένα «επίδομα» 350 ευρώ. Η «εισφορά αλληλεγγύης» θα καταργηθή μόνον μέχρις 20.000 ευρώ ετησίου εισοδήματος. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% ουδέποτε έγινε ενώ ο συμπληρωματικός φόρος για ακίνητες περιουσίες συνεχίζεται στο διηνεκές. Ολες οι νέες και παλιές φορολογίες «στοχεύουν» την μεσαία τάξη ως εχθρόν του λαού ενώ είναι η ραχοκοκαλιά του εθνικού σώματος.

Πιο συνεκτικό εμφανίζεται το «πρόγραμμα» του «Γιάνη» Βαρουφάκη, που μετά την ανάδυση του στις ευρωεκλογές υπόσχεται την μείωση των «πρωτογενών πλεονασμάτων» στο 1,5% του ΑΕΠ με ρυθμό ανάπτυξης 3%, «κούρεμα» του χρέους ανάλογο με την επέκταση της οικονομίας, ίδρυμα αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους, μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 15% με ηλεκτρονικές αποδείξεις πληρωμών, GREXIT με εξωτραπεζικό σύστημα πληρωμών και μέτρα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Πολλά απ’ αυτά είναι συζητήσιμα αλλά πώς να εμπιστευθή ο ψηφοφόρος κάποιον ο οποίος , ως απεκάλυψε ο σ. Λαφαζάνης συνυπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2015, το διαβόητο τρίτο μνημόνιο του Σαμαροβενιζέλου και την πέμπτη αξιολόγηση του Βίζερ- SS  στο παράνομο ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ. Πώς να εμπιστευθείς αυτόν που τσιγκουνεύεται ακόμη και ένα Νί στ’ όνομα του;

Πενταετές πρόγραμμα (2019-24) παρουσίασε χθές και η διάδοχος των Σοβιέτ , Κομμισσιόν, ύψους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ, με κύριο στόχο την ανέγερση τείχους για την παρεμπόδιση της λαθρομετανάστευσης στην Ευρώπη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά εκφράζονται ευρέως φόβοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπερβεί το 68ον έτος όπως πάει.

Η Νέα Δημοκρατία, τέλος, ορθώς δεν εκπονεί 5ετή «προγράμματα» για… ράμματα. Γιατί ξέρει ότι είναι ανεφάρμοστα. Θα μπορούσε όμως μας πει πώς θα αντιμετωπίσει ως κυβέρνηση τα εθνικά ζητήματα, όπως την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών, την κήρυξη  της ΑΟΖ , την ανανέωση της συμφωνίας για την Σούδα, την «επήρεια» του νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης (Καστελορίζου), την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και την Ελληνοαμερικανική ομογένεια «ως μοχλόν ηπίας ισχύος» (Ευ. Αποστολάκης).