Ο Γενικός Διευθυντής της Gazprom Energoholding, Denis Fyodorov και ο υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας της Σερβίας, Aleksandar Antic, υπέγραψαν συμφωνία που επιβεβαιώνει την κοινή τους πρόθεση να προωθήσουν έργα σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στη Σερβία, ανακοίνωσε η Gazprom την Παρασκευή.

Η Gazprom δήλωσε ότι η συμφωνία υπογράφηκε στο φετινό Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 8 Ιουνίου στη Ρωσία.

«Με το έγγραφο αυτό, τα συμβαλλόμενα μέρη επιβεβαίωσαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον τους για την κατασκευή έργων μονάδων παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας στη Σερβία και την πρόθεσή τους να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κοινής εταιρείας κατασκευών με τη συμμετοχή της Gazprom Energoholding και μιας κρατικής επιχείρησης της Σερβίας, η οποία θα οριστεί από τη σερβική κυβέρνηση», εξήγησε η Gazprom.

Οι κύριοι όροι για την ίδρυση της κοινής αυτής επιχείρησης θα καθοριστούν κατά τη διάρκεια λεπτομερών διαπραγματεύσεων.

Η κατασκευή ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην πόλη Kragujevac, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, αναγνωρίζεται ως έργο προτεραιότητας.

Τον Ιούνιο του 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο της Gazprom ενέκρινε τη στρατηγική της εταιρείας στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής για το διάστημα 2018-2027. Σε αυτή προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων ηλεκτροπαραγωγής του ρωσικού κολοσσού μέσω της εισόδου του σε υποσχόμενες αγορές του εξωτερικού.

Προς το παρόν, η Gazprom Energoholding υλοποιεί το έργο κατασκευής ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού συνδυασμένου κύκλου ισχύος περίπου 200MW κοντά σε ένα διυλιστήριο στο Pancevo, μια πόλη κοντά στη σερβική πρωτεύουσα του Βελιγραδίου.

Στις 7 Μαρτίου 2019, οι Fyodorov και Antic υπέγραψαν το μνημόνιο κατανόησης για την υλοποίηση έργων συνδυασμένης παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας στη Σερβία.

Η αρχική υπογραφή του μνημονίου αυτού πραγματοποιήθηκε στην εκδήλωση για την έναρξη της κατασκευής του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Pancevo.

Σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου, τα μέρη κατέβαλαν σε κοινές προσπάθειες για την αξιολόγηση περαιτέρω επιλογών για την κατασκευή και την αναβάθμιση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στη Σερβία.

Η Gazprom Energoholding, 100% θυγατρική της Gazprom, είναι εταιρεία ειδικού σκοπού που διαχειρίζεται τις δραστηριότητες της Gazprom στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.