Η νέα μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) που εκπόνησε η κα. Gina Cohen, εστιάζει στα κύρια χαρακτηριστικά των μακροπρόθεσμων συμβολαίων φυσικού αερίου, βάσει της προσωπικής εμπειρίας και επομένως, του τρόπου με τον οποίο η συγγραφέας

αντιλαμβάνεται το ιδιάζον τοπίο που χαρακτηρίζει την εν λόγω αγορά, από πλευράς γενικών κανόνων και διαπραγματευτικών τακτικών.

Η κα. Cohen εντρυφεί στον κόσμο των Gas Sales and Purchasing Agreements (GSPAs) που χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για τη διάκριση των κινδύνων της αγοράς, μέσω της διασύνδεσης των “Sellers” με τους “Buyers” φυσικού αερίου για εκτεταμένες χρονικές περιόδους.

Τα Gas Selling Agreements αποτελούν ένα από τα πλέον θεμελιώδη εργαλεία, που επιτρέπουν στους “Sellers” να επενδύουν στην έρευνα, την παραγωγή και την ανάπτυξη πεδίων φυσικού αερίου και επιτρέπουν στους “Transporters”, να προωθούν τις αναγκαίες υποδομές μεταφοράς του προϊόντος, είτε αυτοί είναι αγωγοί, είτε εγκαταστάσεις υγροποίησης.

Αν και η αγορά κλίνει, εσχάτως, προς την κατεύθυνση των βραχυπρόθεσμων συμβολαίων, συνεχίζει στην εισαγωγή της μελέτης του ΙΕΝΕ, η κα Cohen, μια εκτεταμένη εξάρτηση από τις βραχυπρόθεσμες και τις συναλλαγές spot, στις "πράσινες" αγορές, θα παρεμπόδιζε τα εμπλεκόμενα μέρη να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη των αγορών τους.

Σκοπός της μελέτης “Long-Term Gas Contracting" είναι να αναλύσει, εμπειρικά, και να λειτουργήσει ως μια επισκόπηση των πωλήσεων και των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου, ιδίως όμως των βασικών αρχών που χαρακτηρίζουν τα GSPAs, ενώ, τέλος, η παρούσα εργασία αποσκοπεί στο να αποτελέσει ένα πρακτικό εργαλείο για φοιτητές και ιδιώτες που συμμετέχουν στην εν λόγω αγορά.

Η κα. Cohen, τακτική ομιλήτρια στις εκδηλώσεις του ΙΕΝΕ, εργάζεται ως σύμβουλος της βιομηχανίας φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Παλαιστίνης από την ημέρα που ξεκίνησε η υπεράκτια έρευνα για υδρογονάνθρακες, πριν από 20 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμμετείχε σε έργα που καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα φυσικού αερίου. Είναι λέκτορας στο M.Sc. Program for Petroleum Engineers,  σύμβουλος σε διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, και συντάκτρια του εβραϊκού ενεργειακού λεξικού (www.hebrewenergy.com) που χρησιμοποιείται από όλους τους επαγγελματίες του ισραηλινού τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων, σε εξειδικευμένα διεθνή περιοδικά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο