Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε πολλά μέρη του κόσμου σήμερα  είναι πιο φθηνή, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (IRENA). Η έκθεση σχετικά με το κόστος των ανανεώσιμων πηγών 

ενέργειας επιβεβαιώνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν λύση για την ενίσχυση της παγκόσμιας δράσης για το κλίμα. Η έρευνα δείχνει πως το κόστος για τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταγράφει μεγάλη πτώση για το 2018. Ειδικότερα, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από αιολική ενέργεια μειώθηκε κατά 26%, κατά 14% από βιοενέργεια, κατά 13% στην αιολική ενέργεια και κατά 12% στην υδροηλεκτρική ενέργεια. Όμως, μικρότερη μείωση, μόλις 1%, καταγράφεται στη γεωθερμία.

 Για τη γεωθερμία, η IRENA επισημαίνει την αδυναμία της ανάλυσης δεδομένων λόγω του περιορισμένου αριθμού MW που προστέθηκαν. Το 2018 προστέθηκαν μόλις 500 MW παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας. Διαπιστώνει,επίσης, πως όπου υπάρχουν επαρκείς πόροι υψηλής θερμοκρασίας, η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να είναι μια πολύ οικονομική πηγή ροής όλο το εικοσιτετράωρο. Το 2018, ο παγκόσμιος μέσος όρος νέων γεωθερμικών εγκαταστάσεων που τέθηκαν σε λειτουργία ήταν 1% χαμηλότερος σε σχέση με το 2017.

Αξίζει να επισημανθεί πως για τη Ευρώπη το πακέτο για την καθαρή ενέργεια θέτει ως στόχο την εκμετάλλευση της ανανεώσιμης ενέργειας ώστε να φτάσει τουλάχιστον στο 32% έως το 2030. Για τους επενδυτές, αυτός ο στόχος είναι ο ελάχιστος για να διατηρηθεί η δυναμική στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο που είναι ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η Ευρώπη να αποκομίσει τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από ένα καθαρό και αποδοτικό ενεργειακό σύστημα έως το 2050. Αυτό θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενισχύοντας τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη στην εγχώρια αγορά.

Την ίδια ώρα στη Νεβάδα των ΗΠΑ ανακαλύφθηκαν δύο νέα γεωθερμικά πεδία. Η Νεβάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γεωθερμικών πόρων και ενέργειας και οι ερευνητές του Γραφείου Ορυχείων και Γεωλογίας της Νεβάδας, συμβάλλουν σημαντικά για την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πόρων μέσω ενός έργου που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. «Η εξερεύνηση, η χαρτογράφηση, η ανάλυση, όλα μας οδήγησαν σε αυτά τα δύο πρώτα σημεία», δήλωσε ο Jim Faulds, διευθυντής του γραφείου μεταλλείων και γεωλογίας. «Η επιτυχία στις δύο τοποθεσίες παρέχει μια αρχική επικύρωση της μεθοδολογίας που αναπτύξαμε και ανοίγει νέες δυνατότητες για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με γεωθερμία»

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι μετρήσεις έχουν ολοκληρωθεί και εναπόκειται στη βιομηχανία να πραγματοποιήσει επιπλέον γεωτρήσεις. «Είναι ευχάριστο να αποδείξουμε θετικά αποτελέσματα της εφαρμοσμένης γεωλογικής επιστήμης», δήλωσε ο Faulds. «Μετά από αρκετά χρόνια έρευνας, χαρτογράφησης και ανάλυσης, εντοπίσαμε πολλές υποσχόμενες περιοχές που έχουν μεγάλες δυνατότητες για γεωθερμική ενέργεια. Τα κεφάλαια επαρκούν για δοκιμαστική διάτρηση σε δύο τοποθεσίες, αλλά υπάρχουν δεκάδες άλλες υποσχόμενες τοποθεσίες για τις οποίες είμαι ενθουσιασμένος» αναφέρει ο διευθυντής του γραφείου μεταλλείων και γεωλογίας.