Η Τουρκία Απειλεί με Έρευνες και στην Ελεύθερη ΑΟΖ, Ενώ το Ξένο Προσωπικό Αποχωρεί Από τον "Πορθητή"

Η Τουρκία Απειλεί με Έρευνες και στην Ελεύθερη ΑΟΖ, Ενώ το Ξένο Προσωπικό Αποχωρεί Από τον
energia.gr
Σαβ, 25 Μαΐου 2019 - 12:14

«Και στις περιοχές που κήρυξε ΑΟΖ η άλλη πλευρά θα συνεχίσουμε τις έρευνες μας για φυσικό αέριο» δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, αναφέροντας ότι δεν θα επιτρέψουν σε ένα «κακομαθημένο παιδί να κομπάζει στην περιοχή»

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ακίτ, ο Τούρκος αντιπρόεδρος κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ότι η τουρκική θέση είναι πως στην Κύπρο υπάρχουν δύο ισότιμες κοινότητες οι οποίες έχουν και οι δύο δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες του νησιού. «Όσα δικαιώματα έχει η "νότιος Κύπρος" τα ίδια δικαιώματα έχει και η βόρειος επί των υδρογονανθράκων εκεί. Κι εμείς άλλωστε ως Τουρκία έχουμε συμφωνίες με την "βόρειο Κύπρο". Συνεχίζουμε εντατικά τις έρευνές μας στην ΑΟΖ», σημείωσε. 

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος επεσήμανε ακόμη: «Εμείς λέμε ότι θα συνεχίσουμε τις έρευνές μας και στις περιοχές που κήρυξε η άλλη πλευρά. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου (TPAO) έχει λάβει αδειοδότηση από παλιά, συνεχίζουμε τις έρευνές μας και θα τις συνεχίσουμε. Και μετά στην ΑΟΖ που διεξάγει τώρα έρευνες το Μπαρμαρός, στο τεμάχιο 9. Στο τέλος μπορεί να γίνει γεώτρηση».

«Όποιος και αν πει, ό,τι και να πει, αυτό είναι δικαίωμα της "ΤΔΒΚ". Επομένως δεν επιτρέπουμε να αγνοούν αυτό το δικαίωμα, να γίνεται προσπάθεια τυγχάνει μονομερούς εκμετάλλευσης αυτού του δικαιώματος ή να γίνεται προσπάθεια να μας κάνουν να το ξεχάσουμε, σχηματίζοντας συμμαχίες διεθνούς διάστασης. Δεν θα επιτρέψουμε να δείχνουν το δάχτυλο στην Τουρκία και την "ΤΔΒΚ". Η "νότιος Κύπρος" έχει μια συμπεριφορά κακομαθημένου παιδιού», είπε.

«Και δεν θα επιτρέψουμε σε ένα κακομαθημένο παιδί να κομπάζει στην περιοχή και να παραβλέπει δικαιώματα. Και στην Ελλάδα στέλνουμε πολύ καθαρά τα μηνύματα. Αυτά δεν είναι ζητήματα για εσωτερική κατανάλωση», κατέληξε.

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το κυπριακό κανάλι Sigma, με εκβιασμούς και απειλές, έχοντας ως όπλο τα συμβόλαια, επιχειρεί η Τουρκία να ανακόψει την αποχώρηση προσωπικού και στελεχών των υποστηρικτικών εταιρειών για τη γεώτρηση του Πορθητή.

Ειδικότερα, κάποιοι Ευρωπαίοι εγκατέλειψαν ήδη και η Άγκυρα δια της ΤΡΑΟ απειλεί με μεγάλες αποζημιώσεις αν δεν τηρηθούν τα συμβόλαια.

Διακατεχόμενη από νευρικότητα θέλει να πάει το θέμα μέχρι τέλους. 

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο οι διεργασίες συνεχίζονται, ωστόσο η αλλαγή φρουράς στην Κομισιόν δημιουργεί προσκόμματα για κατάληξη σε συγκεκριμένα μέτρα που θα τεθούν επί τάπητος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 20ης Ιουνίου.