Η Κομισιόν ανέλαβε να καταγράψει σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, το σύνολο των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας και των συναφών πολιτικών που έχουν ήφθεί, προκειμένου να αναλύσει διεξοδικά τις ανάγκες της κοινότητας και να βελτιστοποιήσει τη χρήση των εν λόγω τεχνολογιών στους τομείς του ηλεκτρισμού, του αερίου και της θέρμανσης.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας επάρκειας εφοδιασμού, Στέφαν Μόζερ, ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η ανάπτυξη συστάσεων πολιτικής προς την επόμενη Κομισιόν, ώστε να ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με τη νομοθεσία κατά τη διάρκεια της θητείας της. "Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη της αποθήκευσης - χρειαζόμαστε περισσότερο όγκο", τόνισε σχετικά ο κ. Μόζερ ο οποίος πρόσθεσε ότι: "δεν θα καταφέρουμε το στόχο απανθρακοποίησης δίχως την αποθήκευση ενέργειας".

Σύμφωνα με το S&P Global Platts, ο ίδιος επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέθεσε σε συμβουλευτική εταιρεία τη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών και των στοιχείων για τις απανταχού μονάδες, όπως είναι η τοποθεσία, η ισχύς και η τεχνολογία τους. Επίσης, θα συλλεχθούν πληροφορίες για την πολιτική που ακολουθεί η κάθε χώρα-μέλος. Τέλος, η Κομισιόν επιδιώκει να ποσοτικοποιήσει το πώς η αποθήκευση ενέργειας μπορεί να συμβάλλει στην επάρκεια εφοδιασμού με ηλεκτρισμό και να κρίνει, τελικώς, το επιθυμητό επίπεδό της. Το έργο της απογραφής αναμένεται να διαρκέσει έως το 2020.