Η ρωσική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι ο ρωσικός όμιλος Gazprom μπορεί να κατασκευάσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 ακόμη και μόνος του, εάν χρειαστεί, απαντώντας έτσι στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Anatoly Janowski και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του ρωσικού κοινοβουλίου, Pawel Sawalny, μιλώντας χθες, Πέμπτη, σε συνέδριο για το φυσικό αέριο στο Βερολίνο, κατέστησαν σαφές ότι μία ενδεχόμενη αποχώρηση των γερμανικών εταιρειών εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων δε θα έθετε σε κίνδυνο το έργο.

Ο Janowski δήλωσε χαρακτηριστικά είπε ότι «τελικά η Gazprom θα μπορούσε να ολοκληρώσει αυτό το έργο από μόνη της, εκπληρώνοντας όλα όσα απαιτούνται». Ο Sawalny, από την πλευρά του, πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως το σύνολο των γερμανικών εταιρειών θα υποχρεωθούν, εξαιτίας των κυρώσεων, να αποχωρήσουν από το έργο αυτό. «Γνωρίζω πολλές εταιρείες που θα παραμείνουν στο έργο», υποστήριξε.

Οι ΗΠΑ και αρκετές χώρες της ΕΕ επικρίνουν την κατασκευή του αγωγού, επικαλούμενες υπερβολική εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα απειλήσει με κυρώσεις τις γερμανικές εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή του Nord Stream 2. Ωστόσο, παρά την κριτική που ασκείται, η γερμανική κυβέρνηση δε δείχνει πρόθυμη να σταματήσει την κατασκευή του -εν πολλοίς ολοκληρωμένου ήδη- αγωγού φυσικού αερίου. Οι υποστηρικτές του έργου υποστηρίζουν ότι ο Nord Stream 2 είναι οικονομικά απαραίτητος, καθώς η παραγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να μειωθεί σημαντικά μέχρι το 2035, αλλά η ζήτηση θα παραμείνει στα ίδια σχεδόν επίπεδα.