Ανδρέας Πετροπουλέας στην Ημερίδα του ΙΕΝΕ: Το Στέλεχος της Elpedison Δεν "Μασά" τα Λόγια του για την Κατάσταση στην Αγορά Ηλεκτρισμού

Ανδρέας Πετροπουλέας στην Ημερίδα του ΙΕΝΕ: Το Στέλεχος της Elpedison Δεν Μασά τα Λόγια του για την Κατάσταση στην Αγορά Ηλεκτρισμού
energia.gr
Πεμ, 16 Μαΐου 2019 - 21:25

Mε αιχμηρό λόγο περιέγραψε την κατάσταση που σοβεί στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Ανδρέας Πετροπουλέας, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της Elpedison, ο οποίος ανέλαβε προσφάτως, καθήκοντα Προέδρου της Επιτροπής Ηλεκτρισμού του ΙΕΝΕ. Μιλώντας στη διάρκεια της ιδιαίτερα 

επιτυχημένης Ημερίδας του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με θέμα «Οι Προκλήσεις στη Λειτουργία της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας», που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Divani Caravel, ο κ. Πετροπουλέας αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα στον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, στην ΝΑ Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Το κορυφαίο στέλεχος της Elpedison επισήμανε ότι το ενεργειακό μίγμα της ΕΕ για την περίοδο 2010-2018 χαρακτηρίστηκε από τη σταθερή τάση μείωσης της χρήσης άνθρακα και λιγνίτη και υπογράμμισε πως με τους υφιστάμενους ρυθμούς, το 2019 θα αποδειχτεί η χρονιά κατά την οποία το φυσικό αέριο θα ξεπεράσει για πρώτη φορά στα χρονικά, τον άνθρακα.

Ο Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της Elpedison, έθιξε, παράλληλα, το ζήτημα της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, λέγοντας πως έως το 2030, οι ανανεώσιμες πηγές θα αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας στην Ευρώπη, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Κομισιόν.

Ο κ. Πετροπουλέας ανέλυσε επί μακρόν το καίριο ζήτημα του market coupling τόσο σε επίπεδο forward αγοράς, όσο και intraday, επισημαίνοντας πως η δεύτερη συνεχίζει τη λειτουργία της με μεγάλη επιτυχία, λιγότερο από ένα χρόνο αφότου τέθηκε σε ισχύ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αγορά εξισορρόπησης (balancing).

Η ομιλία του ολοκληρώθηκε με τον ίδιο να τοποθετείται με αιχμηρό τρόπο για την έλλειψη ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, κάνοντας λόγο για τις πρακτικές της ΔΕΗ που «στραγγαλίζει» τους εναλλακτικούς παρόχους ρεύματος και επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη διαστρέβλωση των κανόνων ανταγωνισμού, αποκλειστικά στις αρμόδιες ελληνικές ρυθμιστικές αρχές «που δεν κάνουν τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση», όπως είπε χαρακτηριστικά.  

Ο κ. Πετροπουλέας είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές (M.Sc.) στον κλάδο του Electrical Power Engineering, στο UMIST (University of Manchester Institute of Science & Technology) καθώς επίσης (M.Sc.) στον κλάδο Finance & Banking, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ).

Από το 2010 έως σήμερα διατελεί Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας στην ELPEDISON, υπεύθυνος για τη χονδρεμπορική αγορά Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, καθώς και για το διασυνοριακό εμπόριο στη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο παρελθόν έχει εργαστεί στην Ενεργειακή Θεσσαλονίκης Α.Ε., στον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (TSO), στον όμιλο ΤΙΤΑΝ Α.Ε., στη πολυεθνική ALSTOM καθώς και ως Ενεργειακός Σύμβουλος.