Τη δυνατότητα να αυξήσει η Ελλάδα την ανταποδοτικότητα της ετήσιας οικονομικής εισφοράς της στο CERN, προς όφελος των Ελλήνων ερευνητών και της βιομηχανίας, συζήτησαν ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας 

Κώστας Φωτάκης και η γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη, με τη Γενική Διευθύντρια του CERN Fabiola Gianotti και στελέχη του Οργανισμού.

Συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές αναβάθμισης των πειραμάτων που σχεδιάζονται για τα επόμενα χρόνια, καθώς και το ενδεχόμενο συνεργειών του CERN με το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), με στόχο τη στήριξη των νέων επιστημόνων ως ανάχωμα στη «διαρροή εγκεφάλων» (brain drain).

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσηςαπό ελληνικής πλευράς ο επιστημονικός εκπρόσωπος της χώρας στο Συμβούλιο του CERN καθηγητής Κ. Φουντάς, στελέχη της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Γενεύη, καθώς και ο Εμμανουήλ Τσεσμελής, αρμόδιος για θέματα Ελλάδας στο CERN.

Η ελληνική κυβέρνηση, αποπληρώνει με συνέπεια τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις της χώρας στο CERN, ύψους 38 εκατ. ελβετικών φράγκων και έχει αποκαταστήσει το δικαίωμα ψήφου της χώρας στο Συμβούλιο του Οργανισμού.

Η Ελλάδα αποτελεί μόνιμο και δραστήριο μέλος του CERN και ένα από τα δώδεκα ιδρυτικά κράτη-μέλη. Η συμμετοχή των ελλήνων επιστημόνων και ελληνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στα πειράματα του CERN συμβάλλει σημαντικά στη μεταφορά υψηλής τεχνογνωσίας στη χώρα και στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων, μεταπτυχιακών φοιτητών και μεταδιδακτορικών ερευνητών, σε τομείς όπως η φυσική υψηλών ενεργειών, τα μαθηματικά, η πληροφορική, οι ηλεκτρονικές διατάξεις και οι επιστήμες μηχανικού.

(πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ)