Αρνητικό ήταν το τελικό πρόσημο της βραχύβιας, χρηματιστηριακά, Μεγάλης Εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να επιτρέπει μεν την ισχυρή διόρθωση αρκετών τίτλων της, αλλά και να κρατά στο τέλος τόσο τη στήριξη των 767 μονάδων, όσο και το ψυχολογικό όριο των 770 μονάδων, δείχνοντας τη δύναμη των long.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη 0,01% στις 772,74 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 769,78 μονάδων (-0,37%) και 776,13 μον. (+0,45%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 33 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 18,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 309 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,02%, στις 2.001,93 μονάδες, ενώ στο +0,89% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.188,30 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,23% στις 647,06 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 0,73%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,06%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 0,80%.

Αν αυτή η εβδομάδα είχε… όνομα, τότε θα "δανειζόταν" αυτό της ΔΕΗ, η οποία στιγμάτισε με την πορεία της τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου και τάραξε την παραδοσιακή ηρεμία της Μεγάλης Εβδομάδας. Και μπορεί η μετοχή σήμερα να ανέκαμψε, κλείνοντας με κέρδη 2,46%, αλλά ουδείς ξέχασε το διήμερο sell off που της κόστισε το 27,5% της αξίας της και τα σωρευμένα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η διοίκηση προκειμένου να επαναφέρει την επιχείρηση σε βιώσιμη τροχιά.

Αυτήν την εβδομάδα η αγορά δοκιμάστηκε στην πράξη, καθώς ένας από τους πιο σημαντικούς δεικτοβαρείς του τίτλους βρέθηκε στη δίνη των πωλητών, αλλά τελικά το ΧΑ έδειξε ότι έχει τις αντοχές να κρατήσει τα κεκτημένα υψηλά δέκα μηνών. Παρά τις πιέσεις, οι long ανάλωσαν μέρος των κερδών τους για να απορροφήσουν τις πιέσεις και να περιορίσουν τις επιμέρους διορθώσεις ενδοσυνεδριακά, αφήνοντας μια θετική αίσθηση στην αγορά για τη δυναμική του ανοδικού κύκλου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η αυριανή αξιολόγηση του οίκου Standard & Poor's θα τεθεί στο μικροσκόπιο του ΧΑ από την ερχόμενη Τρίτη, όταν και θα επανέλθουν οι περισσότεροι traders από την πασχαλινή ανάπαυλα, αποτυπώνοντας ίσως στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα τα όποια νέα στοιχεία για τις προθέσεις των οίκων για την Ελλάδα, αφού πιθανή αναβάθμιση έχει λίγο έως πολύ προεξοφληθεί στο ταμπλό.

Αλλά αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι εάν η επικείμενη αναβάθμιση δώσει και τον οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Όπως αναφέρει το Capital.gr, ο ΟΔΔΗΧ μελετά αφενός την έκδοση επταετούς ομολόγου και αφετέρου την προεξόφληση μέρους του δανείου του ΔΝΤ (3,7 δισ. ευρώ) που αφορούν οφειλές της διετίας 2019 – 2020.

Στο επιτελείο του ΟΔΔΗΧ πάντως οι εκτιμήσεις παραμένουν επιφυλακτικές παρά τα "καλά νέα” που ακολουθούν, λόγω των εξελίξεων στις διεθνείς αγορές. Έτσι, επιλέγεται η "τακτική” κινήσεων που αφενός πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αγορών και αφετέρου να ικανοποιεί το βασικό κίνητρό τους, ήτοι την αναζήτηση ικανοποιητικών αποδόσεων υπό τις παρούσες συνθήκες.

Στο ταμπλό τώρα, εκτός της ΔΕΗ, η Βιοχάλκο, ο Ελλάκτωρ, η Motor Oil και ο Τιτάν έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Λάμδα, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή οι ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, το -2,50% της ΓΕΚ Τέρνα ξεχώρισε, ενώ άνω του 1% ήταν και η πτώση σε Φουρλή, Aegean, Σαράντης, Πειραιώς και Εθνική. Οι απώλειες σε Grivalia, ΟΠΑΠ, Eurobank, Coca Cola και Μυτιληναίο ήταν ήπιες και ελεγχόμενες.

 

(euro2day.gr)