Δύο κινεζικές εταιρείες υπέγραψαν χθες, Πέμπτη, συμφωνίες με τη ρωσική εταιρεία Novatek για να εξαγοράσουν αθροιστικά μερίδιο 20% στο νέο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου, Arctic LNG 2.

Η Novatek δεν αποκάλυψε τα οικονομικά στοιχεία των συμφωνιών αυτών στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Ρωσία, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο, έχει ως στόχο να καταστεί σημαντικός παράγοντας της αγοράς LNG και να εξάγει ποσότητες συγκρίσιμες με αυτές του Κατάρ, το οποίο αποτελεί έναν από τους παγκόσμιους ηγέτες του τομέα αυτού. Μέχρι στιγμής, η Ρωσία διαθέτει δύο μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου σε λειτουργία: τη μονάδα Sakhalin-2 της Gazprom στο ανατολικότερο άκρο της χώρας και τη μονάδα Yamal LNG της Novatek στη χερσόνησο Yamal της Αρκτικής.

Αυτή την εβδομάδα, η Novatek ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της δεύτερης μονάδας LNG στο λιμάνι Vysotsk της Βαλτικής, η οποία όμως είναι πολύ μικρότερης κλίμακας από τις μονάδες Yamal LNG και Sakhalin 2, αλλά και την υπό σχεδιασμό Arctic LNG 2.

Οι συμφωνίες για τη μονάδα Arctic LNG 2 υπογράφησαν με τις China National Oil and Gas Exploration and Development Company (CNODC) και CNOOC και προβλέπουν την εξαγορά από την κάθε εταιρεία του 10% των μετοχών στο έργο που αναμένεται να αποτελέσει το τρίτο εργοστάσιο φυσικού αερίου της Novatek στη Ρωσία. Η CNODC είναι θυγατρική της China National Petroleum Corporation (CNPC).

«Η Κίνα αντιπροσωπεύει έναν από τους βασικούς πελάτες για το LNG που παράγουμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Novatek, Leonid Mikhelson. «Το Arctic LNG 2 θα αλλάξει τις υφιστάμενες ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου».

Νωρίτερα φέτος, η γαλλική Total, η οποία είναι ήδη μέτοχος της Novatek και της μονάδας Yamal LNG, αγόρασε μερίδιο 10% στο έργο Arctic LNG 2.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Reuters τον περασμένο Δεκέμβριο, η Mitsui, η Saudi Aramco και το ρωσικό Ταμείο Επενδύσεων ξεκίνησαν συνομιλίες με τη Novatek σχετικά με την αγορά μεριδίου στο έργο Arctic LNG 2, γεγονός που αναμένεται να φέρει τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου πιο κοντά στο στόχο της να παράγει τόσο LNG όσο το Κατάρ.

Η Novatek σχεδιάζει να αρχίσει την παραγωγή LNG στο Arctic LNG 2 το 2022-2023. Η μονάδα, η οποία αναμένεται να κοστίσει περίπου $25,5 δισ., θα έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 19,8 εκατ. τόνων. Η Novatek σχεδιάζει να διατηρήσει ποσοστό 60% στο έργο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Novatek, τα καθαρά κέρδη του α΄ τριμήνου, εξαιρουμένου του κέρδους από την πώληση του μεριδίου στο Arctic LNG 2 στην Total και κάποιων άλλων εσόδων, αυξήθηκαν κατά 40% στα 65,7 δισ. ρούβλια ($1 δισ.) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά περίπου 33% στα 234 δισ. ρούβλια, ενώ τα κέρδη προ φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 55% σε σχεδόν 118 δισ. ρούβλια.

«Οι αυξήσεις αυτές... οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην έναρξη της παραγωγής στο δεύτερη και τρίτη υπομονάδα στο Yamal LNG κατά το β΄ εξάμηνο του 2018, καθώς και στην αύξηση των όγκων πωλήσεων και των καθαρών πραγματικών τιμών σε όρους ρωσικών ρουβλίων», ανέφερε η Novatek.