Οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοήσαν που επικρατούσαν στην Γαλλία, το τελευταίο χρονικό διάστημα, συνέβαλαν ώστε η παραγωγή ηλιακής ενέργειας να ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ σε μια χώρα η οποία βασίζεται, ιδιαίτερα, στην πυρηνική ενέργεια για να καλύπτει τις ανάγκες της σε ηλεκτρισμό. 

Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, η ηλιακή ενέργεια αναλογούσε στο 10,7% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ισχύος 59,5 γιγαβάτ, όπως ανακοίνωσε η RTE, ο γαλλικός φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Η παραγωγή -ρεκόρ των 6,3 γιγαβάτ οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην υψηλή ηλιοφάνεια που παρατηρήθηκε την εν λόγω περίοδο, αλλά και στην αύξηση της χωρητικότητας της εγκατεστημένης ηλιακής ενέργειας στην Γαλλία, κατά 12,7%, στα 8,5 γιγαβάτ το 2018, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την RTE.

Ο ίδιος φορέας ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο λόγος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προς την εγκατεστημένη δυναμικότητα, ανήλθε στο 74,7%, ενώ ο μέσος συντελεστής φόρτισης το 2018 ήταν μόλις 14%.

Η υψηλή παραγωγή προώθησε την ηλιακή ενέργεια στη δεύτερη θέση, πίσω από την πυρηνική ενέργεια, που αποτελεί την κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Η Γαλλία διαθέτει συνολικά, 58 αντιδραστήρες τους οποίους διαχειρίζεται η κρατική EDF, και οι οποίοι καλύπτουν περίπου το 75% των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας.

Η Γαλλία σχεδιάζει να αναπτύξει με ταχείς ρυθμούς την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο, τον άνεμο και τη βιομάζα, με σκοπό να περιορίσει την εξάρτησή της από την ατομική ενέργεια, μειώνοντας το μερίδιό της στο ενεργειακό μείγμα στο 50% έως το 2035, από 75% που είναι διαμορφωμένο σήμερα.