Ήταν ένα από τα όνειρα του Πολ Άλεν, συνιδρυτή της Microsoft, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν προλάβει να το δει να πετάει. Έξι μήνες μετά το θάνατο του δισεκατομμυριούχου το StratoLaunch ολοκλήρωσε, το Σάββατο, την πρώτη πτήση του. Με άνοιγμα φτερών μήκους 117 μέτρων, το Stratolaunch είναι το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο

Διαθέτει δύο ατράκτους, καθώς και τεχνολογία από αεροσκάφη Boeing 747 και ως εκ τούτου μοιάζει πολύ με καταμαράν των αιθέρων. Το τεράστιο αεροσκάφος που διαθέτει έξι στροβιλοκινητήρες απογειώθηκε, νωρίς το πρωί του Σαββάτου, στην έρημο Μοτζάβε στην Καλιφόρνια, χωρίς να έχει ανακοινωθεί η παρθενική πτήση του.

Το μοντέλο Stratolaunch έχει μια ιδιαίτερη αποστολή. Δεν θα μεταφέρει τους επιβάτες. Αντίθετα, το αεροσκάφος πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα εκτόξευσης για πυραύλους που μεταφέρουν δορυφόρους.

Για το σκοπό αυτό, το αεροσκάφος πρέπει πρώτα να πετάξει σε ύψος περίπου δέκα χιλιομέτρων και στη συνέχεια να εκτοξεύσει τον πύραυλο που θα μεταφέρει. Ο δισεκατομμυριούχος Πολ Άλεν στήριξε το πρόγραμμα κατασκευής του, με ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Ο Αλεν, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Οκτώβριο σε ηλικία 65 ετών, ήταν ένας από τους επιχειρηματίες που προωθούσαν οραματικές ιδέες στην αμερικανική αεροδιαστημική βιομηχανία. Εγκαινίασε την εταιρεία αεροσκαφών Stratolaunch Systems το 2011 και συνεργάζονταν στενά με τον θρυλικό μηχανικό αεροσκαφών, Μπερτ Ρουτάν, ο οποίος σχεδίασε διάφορα μοντέλα αεροσκαφών από ανθρακονήματα.

Η μέγιστη ταχύτητά του κατά την ώρα πτήσης ανήλθε στα 304 χλμ/ώρα, σύμφωνα με τη Stratolaunch, και το αεροπλάνο ανήλθε ως τις 5.182 μέτρα.

«Τι φανταστική πρώτη πτήση» δήλωσε με ικανοποίηση ο γενικός διευθυντής της Stratolaunch, Τζιν Φλόιντ. «Η σημερινή πτήση προωθεί την αποστολή μας να προτείνουμε μια εναλλακτική ευέλικτη λύση στα συστήματα εκτόξευσης από το έδαφος».

 

Το μέλλον του γιγάντιου αεροσκάφους είναι, όμως, αβέβαιο. Από τη μία πλευρά, το Stratolaunch θα μπορούσε να ενταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ που επιδιώκει την ταχεία πρόσβαση στο διάστημα στο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, οι κληρονόμοι του δισεκατομμυριούχου Αλεν υποστηρίζουν ότι δεν επιθυμούν πλέον να επενδύσουν μεγάλα κεφάλαια στο πρόγραμμα Stratolaunch. Μάλιστα, στα τέλη Ιανουαρίου, έγινε γνωστό ότι απολκύθηκαν 50 από τους τελευταίους 70 εργαζόμενους της Stratolaunch.