Οι υποστηρικτές του υδρογόνου ως τη λύση που θα καταργήσει τα ορυκτά καύσιμα στις μεταφορές εδραιώνουν, ύστερα από πολύχρονες προσπάθειες τα επιχείρηματά τους, παρουσιάζοντας την εναλλακτική του υδρογόνου. Το ενδιαφέρον στοιχείο στην παρουσίαση ενός νέου τυρόπου μετακίνησης, με πλήρη ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, είναι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να αντικατασταθεί ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, ενώ το μόνο απόβλητο προϊόν από τη λειτουργία με υδρογόνο είναι το νεράκι!

Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλώς ουτοπικά σχέδια. Το βαμμένο με γαλάζιο χρώμα τρένο «Coradia iLint», κατασκευής του πρωτοπόρου ομίλου Alstom που παρουσίασε το "όνειρο" TGV (Train A Grande Vitesse) κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γερμανίας, και είναι το πρώτο τρένο στον κόσμο που λειτουργεί εξ ολοκλήρου με υδρογόνο, συνδέοντας πόλεις του γερμανικού βορρά, σε μια διαδρομή μήκους 100 χιλιομέτρων. 

Το υπερσύγχρονο «Coradia iLint» είναι εφοδιασμένο με κυψέλες καυσίμου τελευταίας τεχνολογίας, που παράγουν ηλεκτρισμό μέσω ενός συνδυασμού υδρογόνου και οξυγόνου και εκλύουν, ως υποπροϊόντα στο περιβάλλον, μόνο ατμό και νερό. Πρόκειται λοιπόν αδιαμφισβήτητα για το πιο πράσινο μέσο μαζικής μεταφοράς στον πλανήτη.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το καινοτόμο τρένο της Alstom παραμένει βέβαια, σε πρώιμο στάδιο και κατ’ επέκταση το κόστος του εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλό. Ωστόσο, το γαλάζιο τρένο έχει κερδίσει τις εντυπώσεις, τόσο λόγω της αυξημένης περιβαλλοντικής συνείδησης που έχει αναπτυχθεί στη χώρα, όσο και χάρη στη σημαντική μείωση της ηχορρύπανσης και της δυνατότητάς του να διανύσει αποστάσεις μέχρι και 1.000 χιλιομέτρων δίχως ανεφοδιασμό.

Η επιτυχία του πιλοτικού τρένου «Coradia iLint» φαίνεται πως έχει εμπνεύσει, εκτός από τις γερμανικές αρχές, που έχουν παραγγείλει 14 υδρογονοκίνητους συρμούς, μηδενικών εκπομπών ρύπων, και χώρες όπως η Βρετανία, η Ιταλία και ο Καναδάς, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, διαπραγματεύονται με την Alstom προκειμένου να παραλάβνουν, με τη σειρά τους, τα εν λόγω τρένα νέας τεχνολογίας.