Ημερίδα ΙΕΝΕ: "Η Γεωπολιτική της Ενεργειακής Μετάβασης"- Οι Εργασίες της Πρώτης Συνεδρίας

Ημερίδα ΙΕΝΕ: Η Γεωπολιτική της Ενεργειακής Μετάβασης- Οι Εργασίες της Πρώτης Συνεδρίας
energia.gr
Δευ, 15 Απριλίου 2019 - 16:36

Tο Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), στο πλαίσιο της δράσης του για τη ενημέρωση και την κατανόηση των σύγχρονων ενεργειακών ζητημάτων διοργάνωσε, την Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019, Ημερίδα με θέμα την Γεωπολιτική της Ενεργειακής Μετάβασης που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, στο Αμφιθέατρο «Γιώργος Κρανιδιώτης».

Αντικείμενο της εφετινής Ημερίδας ήταν η ανασκόπηση των ενεργειακών πολιτικών, των δραστηριοτήτων και των εν εξελίξει έργων στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και πέραν αυτής, καθώς και η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνονται οι σύγχρονες γεωπολιτικές τάσεις.

Mετά τις σημαντικές εναρκτήριες παρεμβάσεις των κ.κ. Γ. Σταθάκη, από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ και Γ. Μανιάτη, εκ μέρους του ΚΙ.ΝΑΛ ακολούθησαν οι εργασίες της πρώτης Συνεδρίας, με κεντρικό θέμα: «Παγκόσμιες και Περιφερειακές Εξελίξεις και ο Αντίκτυπός τους στον Ενεργειακό Κλάδο», που συντόνισε ο κ. Χρήστος Δήμας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΙΕΝΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Γεωπολιτικής του Ινστιτούτου.

Πρώτος μίλησε ο κ. John Roberts, Energy Security Specialist, Scotland, UK o οποίος προέβη σε μια σύνοψη των ενεργειακών τεκταινομένων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρασίας, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως η Ρωσία, από την οποία εξαρτάται σε συντριπτικό βαθμό η Ευρώπη για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της σε φυσικό αέριο, δεν είναι «ένας φυσιολογικός προμηθευτής, αφού λειτουργεί κατά καιρούς και κατά τρόπους που αποσταθεροποιούν ολόκληρες περιοχές, όπως η Κριμαία», ενώ έκανε ειδική μνεία στα θέματα ασφάλειας τροφοδοσίας της αγοράς.

Μίλησαν, επίσης, ο Dr. Danila Bochkarev, Senior Fellow, Energy, EastWest Institute, Belgium, ο οποίος αναφέρθηκε, κυρίως, στα ζητήματα εναρμόνισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που εφαρμόζεται για τα εθνικά ύδατα των χωρών-μελών της ΕΕ, η Δρ. Nεκταρία Καρακατσάνη, Μέλος του ΔΣ της ΡΑ, η οποία ανέλυσε το ζήτημα της σταδιακής απανθρακοποίησης της οικονομίας και του μετασχηματισμού του ελληνικού ενεργειακού κλάδου και ο Καθηγητής Ionut Purica, Executive Director, Advisory Center for Energy and Environment, Romanian Academy, Romania, ο οποίος αναφέρθηκε στα ενεργειακά δεδομένα και τις εξελίξεις στην Ρουμανία.