Η Σερβία Δεν Συμφωνεί με την Αντίθεση της ΕΕ στην Κατασκευή του TurkStream και Καταγγέλλει "Δύο Μέτρα και Δύο Σταθμά"

Η Σερβία Δεν Συμφωνεί με την Αντίθεση της ΕΕ στην Κατασκευή του TurkStream και Καταγγέλλει Δύο Μέτρα και Δύο Σταθμά
energia.gr
Δευ, 15 Απριλίου 2019 - 07:53

Η Σερβία δεν πρόκειται να υιοθετήσει την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρότζεκτ της επέκτασης του αγωγού TurkStream όπως συνέβη όταν η ΕΕ αντιτάχθηκε στον South Stream πριν από τέσσερα χρόνια, δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Ενέργειας και Μεταλλείων της Σερβίας Αλεξάνταρ Άντιτς

Ειδικότερα, μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου "5th Berlin Energy Transition Dialogue", στο Βερολίνου, ο Άντιτς δήλωσε ότι η Ευρώπη υιοθέτησε "δύο μέτρα και δύο σταθμά" απέναντι στη Σερβία αναφορικά με το έργο του South Stream πριν από τέσσερα χρόνια, μια στάση η οποία επέμεινε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή ξανά στην περίπτωση του TurkStream.

"Στο παρελθόν, είχαμε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από την ΕΕ για το πρότζεκτ του South Stream", επισήμανε ο Άντιτς.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream επρόκειτο να διέλθει από τη Μαύρη Θάλασσα, όπως και η πρώτη γραμμή του TurkStream, ωστόσο στη συνέχεια θα κατέληγε στη Βουλγαρία και όχι στην Τουρκία, όπως προβλέπει το σχέδιο κατασκευής του νέου αγωγού για τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

"Το πρότζεκτ πολεμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή υιοθέτησαν τη θέση ότι το εν λόγω έργο ερχόταν σε αντίθεση με ορισμένα στοιχεία του Τέταρτου Ενεργειακού Πακέτου και έτσι δεν δημιουργήθηκε κανένα ρεύμα", εξήγησε ο Σέρβος Υπουργός, κάνοντας εμμέσως λογοπαίγνιο με την ονομασία του ματαιωθέντος αγωγού South Stream, ή Νότιο Ρεύμα στα ελληνικά.

"Η Σερβία βρήκε απέναντί της δύο μέτρα και δύο σταθμά πριν από τέσσερα χρόνια αναφορικά με το έργο του South Stream", ισχυρίστηκε ο Άντιτς. «Καταλαβαίνουμε ότι όλα είναι πολιτικά και αποτελούν μέρος κάποιου στρατηγικού παιχνιδιού. Οι δυτικές χώρες είναι ισχυρότερες και πιο σημαντικές από τις φτωχές χώρες των Βαλκανίων ", υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον Άντιτς, η Γερμανία και η Δυτική Ευρώπη έχουν ενεργειακή ασφάλεια, ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό δεν συμβαίνει στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα με τη Βοσνία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

Ο υπουργός της Σερβίας δήλωσε ότι έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τη ματαίωση του πρότζεκτ για την κατασκευή του South Stream, αλλά τώρα η χώρα του είναι έτοιμη να αποτελέσει μέρος της επέκτασης του αγωγού TurkStream.

«Προσπαθούμε να φτιάξουμε την επέκταση του TurkStream από την Τουρκία προς τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Κεντρική Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια και την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην περιοχή μας", τόνιζε μιλώντας στα πλαίσια του ενεργειακού συνεδρίου στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ας σημειωθεί ότι Ουκρανία και ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ αντιτίθενται στην κατασκευή της δεύτερης γραμμής του αγωγού TurkStream, καθώς θεωρούν ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της δεσπόζουσας θέσης της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι το πρότζεκτ του TurkStream προβλέπει την κατασκευή δύο γραμμών με συνολική χωρητικότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, στις αρχές Απριλίου η κοινοπραξία της ιταλικής εταιρείας Arkad ABB S.p.A. και της σαουδαραβικής Arkad Engineering & Construction Company επικράτησε στο διαγωνισμό για την κατασκευή του τμήματος του TurkStream, που θα διέρχεται από τη Βουλγαρία.

Η επέκταση του αγωγού στο βουλγαρικό έδαφος έχει προβλεπόμενο μήκος 474 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία έως τη Σερβία. Η κοινοπραξία Arkad πρόκειται να κατασκευάσει τον συγκεκριμένο αγωγό φυσικού αερίου έναντι 1,102 δις ευρώ σε 615 ημέρες ή 1,288 δις ευρώ σε 250 ημέρες. Η άλλη κοινοπραξία που κατέβηκε, ανεπιτυχώς, στον διαγωνισμό, η Συμμαχία για την Ανάπτυξη και Επέκταση του Φυσικού Αερίου στη Βουλγαρία (GDEB), είχε προσφέρει 1,7 δις ευρώ για 615 ημέρες εργασίας και 2,4 δις ευρώ για την κατασκευή του έργου σε 250 ημέρες. Στη GDEB συμμετέχουν οι εταιρείες Bonatti S.p.A., Max Streicher S.p.A. και Completions Development Sarl.

Ήδη τον Ιανουάριο, o διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς αερίου της Βουλγαρίας, Bulgartransgaz, είχε λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για το σχέδιο της επέκτασης του συστήματος μεταφοράς αερίου της Βουλγαρίας από την Τουρκία μέχρι τη Σερβία. Προηγουμένως, η Gazprom Export είχε δεσμεύσει μελλοντική δυναμικότητα μεταφοράς φυσικού αερίου στη Βουλγαρία για 20 χρόνια έναντι 3,5 δις ευρώ.