Το ένα τρίτο της ενέργειας που παράγεται, παγκοσμίως, προέρχεται πλέον από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), στην οποία αποτυπώνεται η εντυπωσιακή ανάπτυξη, τόσο της αιολικής, όσο και της ηλιακής ενέργειας. Η Ασία οδηγεί την κούρσα των ΑΠΕ, καθώς κατέγραψε ποσοστιαία αύξηση 11%, το περασμένο έτος, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της Αφρικής διαμορφώθηκε σε ελαφρώς υψηλότερα από 8,4%.

Η ανανεώσιμη ενέργεια καταγράφει ραγδαία ανάπτυξη την τελευταία πενταετία και τα νούμερα που δημοσιεύθηκαν στην έκθεση της IRENA, δείχνουν ότι δεν αναμένεται να επιβραδυνθεί τα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για το Κλίμα.

Η νέα τεχνολογία αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες που κρύβονται πίσω από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθιστώντας την πρόσβαση σε αυτές πιο ευχερή από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, που συνέβαλαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην προσθήκη νέας ενεργειακής δυναμικότητας, το 2018. Η αιολική ενέργεια παρουσίασε αύξηση κατά περίπου 49 γιγαβάτ ισχύος, σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ η ηλιακή ενέργεια σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, που έφθασε στα 94 γιγαβάτ ισχύος.

Την ώρα που η υδροηλεκτρική ενέργεια παραμένει η κυριότερη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας στον πλανήτη, εν τούτοις, η ανάπτυξή της επιβραδύνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Στις υπόλοιπες αξιοσημείωτες πηγές συγηκαταλέγεται η βιοενέργεια, που παρουσιάζει σταθερή αύξηση τόσο στην Κίνα όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η γεωθερμική ενέργεια, που καταγράφει άλμα στην Τουρκία, την Ινδονησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.