Το πολύκροτο σίριαλ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Αττική έχει, κατά πως φαίνεται, αρκετά ακόμη επεισόδια έως ότου ολοκληρωθεί. Στο μεσοδιάστημα, η Κρήτη υποφέρει από διακοπές στην ηλεκτροδότηση, που η κοινή λογική υπαγορεύει ότι θα επιδεινωθούν εν όψει της θερινής περιόδου. Αυτή ακριβώς την παράμετρο επιχειρεί, η κυπριακών συμφερόντων «πέτρα του σκανδάλου», EuroAsia Interconnector, με δημόσιες παρεμβάσεις της, (όρα σχετική ανάρτηση στο energia.gr

https://www.energia.gr/article/153122/eyaloto-to-hlektriko-systhma-ths-krhths-xoris-thn-euroasia-interconnector ) να εκμεταλλευτεί, αφενός μεν για να καταδείξει την κρισιμότητα της ανεπάρκειας ηλεκτρικής ισχύος για το νησί, αφετέρου, δε, προκειμένου να αναδείξει το ρόλο της ως δυνάμει «από μηχανής θεός», που θα φέρει την ενεργειακή ευτυχία στους Κρήτες και θα προσπορίσει στο Ελληνικό Δημόσιο σημαντικές επιδοτήσεις για την κατασκευή του καλωδίου διασύνδεσης - εάν και εφόσον - αυτή, υπαχθεί στις πρόνοιες των λεγόμενων Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PSI) “ιδιοκτησίας”, ΕΕ. 

Ειδάλλως, προειδοποιεί η EuroAsia, το έργο θα εκτελεστεί με καθυστέρηση, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται για την ασθενώς ανακάμπτουσα οικονομία της Ελλάδας.

Από την πλευρά της, η Αθήνα εμμένει πεισματικά στη θέση, ότι η EuroAsia δεν είναι σε θέση να υπαγορεύει τους κανόνες του ηλεκτρικού παιχνιδιού, αφού δεν διαθέτει ούτε τους αναγκαίους πόρους, ούτε την τεχνογνωσία για να φέρει σε πέρας ένα τόσο περίπλοκο τεχνικό εγχείρημα, και φέρεται διατεθειμένη να εκτελέσει το έργο, έγκαιρα και με αμιγώς εθνικούς πόρους.   

Είναι χαρακτηριστικό των προθέσεων αλλά και της βούλησης της ελληνικής κυβέρνησης να μην υποκύψει στις έντονες πιέσεις -προσιδιάζουν, στιγμές-στιγμές, με υποκρυπτόμενη απειλή- που εκπορεύονται από τις Βρυξέλλες, η χθεσινή απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, σε σχετική ερώτηση του energia.gr, στο περιθώριο της υπογραφής των δύο συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, που έγινε την Τρίτη στο ΥΠΕΝ, πως «η υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης έχει τελειώσει για την κυβέρνηση και το έργο θα εκτελεστεί ως αμιγώς εθνικό, δίχως τη συμμετοχή της κυπριακής εταιρείας».

Ο κ. Σταθάκης προχώρησε ένα βήμα περισσότερο στην απάντησή του, λέγοντας πως και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα φαίνεται να έχει λήξει και εξέφρασε την άγνοιά του για το γεγονός ότι, παρά ταύτα, η Κομισιόν εξακολουθεί να υποδαυλίζει τις αιτιάσεις και τα συμφέροντα της EuorAsia.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ολοκλήρωσε το σχόλιό του προς το energia.gr, υπογραμμίζοντας πως το μόνο που εκκρεμεί αυτή την ώρα είναι να βρεθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για το 39% της Αριάδνη Interconnection. (Θυμίζουμε ότι η Αριάδνη Interconnection, εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, με αρχικό κατατεθειμένο μετοχικό κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ, έχει αποκλειστικό σκοπό και αντικείμενό της την ηλεκτρική διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη ώστε, με την αποπεράτωση αυτού του μείζονος έργου, να εξασφαλιστεί η επαρκής ηλεκτροδότηση του νησιού).

Καθώς η EuroAsia «αδιαφόρησε» - ή απλώς, αδυνατούσε- να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνης, η εταιρεία του ΑΔΜΗΕ απέστειλε, στις 14 Μαρτίου, στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την είσοδο ενός, ή περισσότερων στρατηγικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιό της, μέχρις ποσοστού 39%.

Η μάχη χαρακωμάτων που σοβεί τους τελευταίους μήνες μετεξελίσσεται, όμως, σε "πόλεμο" μέχρις εσχάτων.

Αποκλειστική είδηση που έφερε, την Τετάρτη, 10 Απριλίου, στο φως της δημοσιότητας, το energia.gr  https://www.energia.gr/article/153452/oxynetai-h-antiparathesh-euroasia-interconnector-rae-gia-thn-hlektrikh-diasyndesh-krhths-attikhs φέρει την εταιρεία με έδρα την Κύπρο, να κλιμακώσει την αντίδρασή της μέσω προσφυγής στην ελληνική δικαιοσύνη, κατά της ΡΑΕ, ζητώντας την ακύρωση της απόρριψης τεσσάρων αιτήσεων αναθεώρησης.

Αλλά ούτε αυτός ο αντιπερισπασμός φάνηκε να εντυπωσιάζει την Αθήνα. Ο Γιώργος Σταθάκης έσπευσε να δηλώσει ότι οι νομικές κινήσεις που πιθανόν κάνει, ή προτίθεται να κάνει η Εuroasia Interconnector, δεν πρόκειται να έχουν κανένα αποτέλεσμα και πως το έργο θα υλοποιηθεί «έγκαιρα, εντός των χρονοδιαγραμμάτων».