IRENA: Οι ΑΠΕ Αντιπροσωπεύουν Πλέον το Ένα Τρίτο της Παγκόσμιας Ηλεκτροπαραγωγής

IRENA: Οι ΑΠΕ Αντιπροσωπεύουν Πλέον το Ένα Τρίτο της Παγκόσμιας Ηλεκτροπαραγωγής
της Χρ. Μήτση
Τετ, 3 Απριλίου 2019 - 10:15

Η τάση έντονης αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που καταγράφεται την τελευταία δεκαετία συνεχίστηκε και το 2018, με την προσθήκη 171 GW ανανεώσιμης ισχύος σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε χθες, Τρίτη, ο Διεθνής Οργανισμός για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (IRENA).

Η αύξηση κατά 7,9% σε ετήσια βάση υποστηρίχθηκε κυρίως από τις νέες προσθήκες ηλιακής και αιολικής ισχύος, οι οποίες αντιστοιχούν στο 84% της συνολικής αύξησης της παραγωγικής ικανότητας των ΑΠΕ. Όπως υπογραμμίζει ο IRENA, πλέον το ένα τρίτο της παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγικής δυναμικότητας βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ετήσια έκθεση Renewable Capacity Statistics 2019 του IRENA αναδεικνύει την αύξηση των ΑΠΕ σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, αν και με διαφορετικές ταχύτητες. Ενώ η Ασία αντιπροσωπεύει το 61% των συνολικών νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ και αύξησε την εγκατεστημένη ανανεώσιμη ισχύ της κατά 11,4%, η ανάπτυξη ήταν η ταχύτερη στην Ωκεανία, η οποία σημείωσε αύξηση 17,7% το 2018. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Αφρική ανήλθε σε 8,4%, κατατάσσοντάς την στην τρίτη θέση, μετά την Ασία. Σχεδόν τα δύο τρίτα της νέας ηλεκτροπαραγωγικής δυναμικότητας που εγκαταστάθηκε το 2018 προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες να καθοδηγούν την τάση αυτή.

«Αποδεικνύοντας ότι είναι μία αποτελεσματική επιχειρηματική επιλογή, η ανανεώσιμη ενέργεια έχει εδραιωθεί ως η προτιμώμενη τεχνολογία για τις νέες προσθήκες ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του IRENA, Adnan Z. Amin.

«Η έντονη ανάπτυξη του 2018 συνεχίζει την αξιοσημείωτη τάση των τελευταίων πέντε ετών, η οποία αντικατοπτρίζει μια συνεχή μετατόπιση προς την ανανεώσιμη ενέργεια ως κινητήρια δύναμη του παγκόσμιου ενεργειακού μετασχηματισμού. Ωστόσο, η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης», πρόσθεσε ο κ. Amin. «Οι χώρες που εκμεταλλεύονται πλήρως το ανανεώσιμο δυναμικό τους θα απολαύσουν πλήθος κοινωνικοοικονομικών οφελών, επιπλέον της απανθρακοποίησης των οικονομιών τους», επισήμανε.

Η ανάλυση του IRENA συνέκρινε, επίσης, την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας των ΑΠΕ σε σχέση με αυτή των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας. Ενώ η μη ανανεώσιμη παραγωγική δυναμικότητα έχει μειωθεί σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ωκεανία κατά περίπου 85 GW από το 2010, έχει αυξηθεί τόσο στην Ασία, όσο και στη Μέση Ανατολή κατά την ίδια περίοδο. Από το 2000, η μη ανανεώσιμη παραγωγική ισχύς αυξάνεται κατά περίπου 115 GW ετησίως (κατά μέσο όρο), χωρίς εμφανή τάση αύξησης ή μείωσης.

 

 

Χαρακτηριστικά ανά ανανεώσιμη τεχνολογία

Υδροηλεκτρική ενέργεια: Η ανάπτυξη της υδροηλεκτρικής ενέργειας συνέχισε να επιβραδύνεται το 2018, με μόνη την Κίνα να προσθέτει σημαντική ποσότητα νέας δυναμικότητας το 2018 (+8,5 GW).

Αιολική ενέργεια: Η παγκόσμια αιολική ισχύς αυξήθηκε κατά 49 GW το 2018. Η Κίνα και οι ΗΠΑ συνέχισαν να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην επέκταση της αιολικής ενέργειας, με αυξήσεις 20 GW και 7 GW αντίστοιχα. Άλλες χώρες που αύξησαν το αιολικό τους δυναμικό κατά περισσότερο από 1 GW ήταν οι Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Βιοενέργεια: Τρεις χώρες αντιπροσωπεύουν το 50% της σχετικά χαμηλής αύξησης του παγκόσμιου δυναμικού βιοενέργειας που καταγράφηκε το 2018. Η Κίνα αύξησε τη δυναμικότητά της κατά 2 GW και η Ινδία κατά 700 MW. Η ισχύς της βιοενέργειας αυξήθηκε επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 900 MW.

Ηλιακή ενέργεια: Η παγκόσμια ηλιακή ισχύς αυξήθηκε πέρυσι κατά 94 GW (+24%). Η Ασία συνέχισε να κυριαρχεί στην παγκόσμια ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας με αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος της κατά 64 GW, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 70% της παγκόσμιας αύξησης της ηλιακής ισχύος για το 2018. Διατηρώντας την τάση που παρουσίασαν το 2017, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Δημοκρατία της Κορέας αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης που παρουσίασε η ασιατική ήπειρος. Παράλληλα, σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν στις ΗΠΑ (+8,4 GW), την Αυστραλία (+3,8 GW) και τη Γερμανία (+3,6 GW). Άλλες χώρες με σημαντικές επεκτάσεις το 2018 ήταν οι Βραζιλία, Αίγυπτος, Πακιστάν, Μεξικό, Τουρκία, Κάτω Χώρες.

Γεωθερμική ενέργεια: Η γεωθερμική ενέργεια αυξήθηκε κατά 539 MW το 2018, με το μεγαλύτερο μέρος της επέκτασης να αποδίδεται στην Τουρκία (+219 MW) και την Ινδονησία (+137 MW), ακολουθούμενες από τις ΗΠΑ, το Μεξικό και τη Νέα Ζηλανδία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συνολική ηλεκτροπαραγωγική ισχύς των ΑΠΕ στο τέλος του περασμένου έτους ανήλθε στα 2.351 GW, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της συνολικής εγκατεστημένης ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος του πλανήτη. Η υδροηλεκτρική ενέργεια κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο με εγκατεστημένη ισχύ 1.172 GW, περίπου το 50% της συνολικής ανανεώσιμης ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος. Εκ των υπολοίπων, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα μερίδια, με συνολική ηλεκτροπαραγωγική ισχύ που φθάνει τα 564 GW και 480 GW, αντίστοιχα. Η ηλεκτροπαραγωγική ισχύς των υπόλοιπων ΑΠΕ κατανέμεται ως εξής: βιοενέργεια 121 GW, γεωθερμική ενέργεια 13 GW και 500 MW θαλάσσιας ενέργειας (ενέργεια παλίρροιας, κύματος και ωκεανών).