Ένωση Αγρινίου: Σε Τροχιά Υλοποίησης Ενα Αιολικό Πάρκο και Ενας Υδροηλεκτρικός Σταθμός

Ένωση Αγρινίου: Σε Τροχιά Υλοποίησης Ενα Αιολικό Πάρκο και Ενας Υδροηλεκτρικός Σταθμός
του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 26 Μαρτίου 2019 - 08:16

Μεγάλο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό-Ένωση Αγρινίου και τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Μιλώντας στο energia.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Θωμάς Κουτσουπιάς τόνισε πως έχει καλυφθεί το 90% της επιθυμητής συμμετοχής επενδυτών και πως μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. «Στόχος μας είναι να μοιράσουμε τον πλούτο στον τόπο μας και πρέπει να συμμετέχει η κοινωνία στην παραγωγή ενέργειας» σημειώνει ο κ. Κουτσουπιάς και προσθέτει πως τα έργα αφορούν την κοινωνία και μόνο.

Να σημειωθεί πως το περασμένο έτος συγκροτήθηκαν δύο ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες έχουν καταθέσει φάκελο προς την ΡΑΕ για να αδειοδοτηθούν έργα ισχύος 187MW, με τον πρόεδρο της Ένωσης να υπογραμμίζει πως τα μέλη των ενεργειακών κοινοτήτων «είναι άνθρωποι που από το υστέρημα τους ήθελαν να κάνουν επένδυση στην ενέργεια για να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Εκτίμησε δε, ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η αδειοδότηση των έργων  ούτως ώστε στα τέλη του χρόνου να ξεκινήσουν να υλοποιούνται. Εκτός από τα ήδη προαναφερόμενα έργα η Ένωση έχει προχωρήσει στη δημιουργία 500 φωτοβολταϊκών, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλουν στην ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών.

Σε ό,τι αφορά τα αιολικό πάρκο και τον υδροηλεκτρικό σταθμό, τα οποία είναι πλήρως αδειοδοτημένα, το μεν πρώτο θα ξεκινήσει το επόμενο τρίμηνο, ενώ ο υδροηλεκτρικός σταθμός θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται αμέσως μετά.

Αξίζει να σημειωθεί, πως αρχικά υπήρχε και η σκέψη της δημιουργίας μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμη ύλη βιομάζα, η οποία όμως εγκαταλείφθηκε επειδή ήταν μεγάλη μονάδα (5mw) και έπρεπε σε μεγάλη ακτίνα να συγκεντρώνονται τα κλαδέματα. Τελικά, τα μέλη της Ένωσης κατέληξαν στο συμπέρασμα πως θα έπρεπε να συγκροτηθούν μικρότερες μονάδες, ούτως ώστε να μην υπάρχει το μεγάλο κόστος της μεταφοράς. Στην χώρα μας είχαν γίνει δράσεις για την αξιοποίηση της βιομάζας, ωστόσο δεν έχουν πάρει σάρκα και οστά έργα αντίστοιχα άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα εκείνα στην γειτονικά Ιταλία.

Ο κ. Κουτσουπιάς καταλήγει πως το νομοθετικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες έδωσε μεγάλη ώθηση στην εκπλήρωση των προσδοκιών, ωστόσο επισημαίνει πως «αντιμετωπίζονται με καχυποψία η οποία εκπορεύεται από κάποια κέντρα που θέλουν τα αιολικά αποκλειστικά δικά τους και δεν βλέπουν με καλό μάτι τις ενεργειακές κοινότητες».