Γ. Αυλωνίτης: Ένας Μύστης της Αγοράς Φυσικού Αερίου στην Ημερίδα του ΙΕΝΕ για την Γεωπολιτική της Ενεργειακής Μετάβασης

Γ. Αυλωνίτης: Ένας Μύστης της Αγοράς Φυσικού Αερίου στην Ημερίδα του ΙΕΝΕ για την Γεωπολιτική της Ενεργειακής Μετάβασης
energia.gr
Παρ, 22 Μαρτίου 2019 - 14:21

Mία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του σύγχρονου ενεργειακού τοπίου που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, ο Γεράσιμος Αυλωνίτης, τίμησε με την παρουσία και την ομιλία του την Ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με θέμα την Γεωπoλιτική της Ενεργειακής Μετάβασης, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου

στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην Αθήνα. Ο κ. Αυλωνίτης, Σύμβουλος Αρμόδιος για Ρυθμιστικά Θέματα του ΔΕΣΦΑ, συμμετείχε στις εργασίες της τρίτης συνεδρίας που είχε ως θέμα συζήτησης:«Διασυνδέσεις Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, Ολοκλήρωση της Ενεργειακής Αγοράς και Ενεργειακή Ασφάλεια», την οποία συντόνισε ο κ. Κωστής Σταμπολής, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου.

Η Ημερίδα αποτελεί τμήμα μιας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει το ΙΕΝΕ, με θέμα την «Ενεργειακή Μετάβαση» και το πώς αυτή θα επηρεάσει τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου, σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις προοπτικές, τις προκλήσεις αλλά και τους κινδύνους που ανακύπτουν σε επίπεδο γεωπολιτικής, από την προώθηση των διασυνδετηρίων αγωγών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και το ζήτημα της συνένωσης των ενεργειακών αγορών και της ασφάλειας εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Γεράσιμος Αυλωνίτης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα δίκτυο αγωγών που να συνδέεται με εγκαταστάσεις αποθήκευσης, επιτρέποντας να πηγαίνει το φυσικό αέριο σε πολλές κατευθύνσεις, παράλληλα με μια λειτουργική χονδρεμπορική αγορά με συστήματα τιμών. 

Ο ειδικός επί Ρυθμιστικών Θεμάτων του ΔΕΣΦΑ και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (HenEX), είναι της άποψης ότι ο αγωγός EastMed, τον οποίο προωθεί η Ελλάδα, σε συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ανταγωνισμό από το ιρανικό φυσικό αέριο. Ο προτεινόμενος αγωγός EastMed αποτελεί, κατά τον κ. Αυλωνίτη, μία ενδιαφέρουσα και σημαντική για την Ελλάδα εναλλακτική λύση για τη διοχέτευση αερίου από τον λεγόμενο «Κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου» στις αγορές της Ευρώπης. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των διαφορετικών πηγών αερίου για τις αγορές της Ευρώπης, ιδίως, σε ένα περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας ως προς την εξέλιξη της ζήτησης αερίου στην Ε.Ε. θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από το κόστος παραγωγής και μεταφοράς σε σύγκριση με τις τιμές στην αυξανόμενα ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά αερίου.

Ο κ. Γεράσιμος Αυλωνίτης ξεκίνησε την επαγγελματική σταδιοδρομία του στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από την Μεγάλη Βρετανία, όπου εργάστηκε σε διάφορα έργα βελτιστοποίησης παραγωγής αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη, στην Μέση Ανατολή και στην Λατινική Αμρική.

Αργότερα στράφηκε στις δραστηριότητες downstream, για να ασχοληθεί με τα θέματα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην πτέρυγα ανάπτυξης δραστηριοτήτων της Προμηθέας Gas A.E., την κοινοπραξία μεταξύ του Ομίλου Κοπελούζου και της Gazprom.

Το 2002 εντάχθηκε στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ως Ειδικός Επιστήμων, επικεφαλής του τμήματος Φυσικού Αερίου και Πετρελαιοειδών από το 2005 έως το 2012.

Από το 2013 είναι σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ για ρυθμιστικά θέματα καθώς και συντονιστής της ομάδας ανάπτυξης χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου, ενώ από το 2018 έγινε μέλος του Δ.Σ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ως εκπρόσωπος του ΔΕΣΦΑ.

Εκτός από τις διαλέξεις που παραδίδει και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για όλο το φάσμα δραστηριοτήτων στον τομέα του φυσικού αερίου, στα οποία συμμετέχει, ο κ. Αυλωνίτης, υπό την ιδιότητά του ως Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, με Μάστερ στη Μηχανική Πετρελαίου από το Imperial College, διδάσκει, από το 2014, ως επισκέπτης καθηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με θέμα Ενέργεια: Στρατηγική, Δίκαιο και Οικονομία.