Παρά τις Αμερικανικές Κυρώσεις και τις Εντεινόμενες Πιέσεις, το Ιράν Αναπτύσσει Σταθερά τον Ενεργειακό του Πλούτο

Παρά τις Αμερικανικές Κυρώσεις και τις Εντεινόμενες Πιέσεις, το Ιράν Αναπτύσσει Σταθερά τον Ενεργειακό του Πλούτο
του Κ.Ν. Σταμπολή
Παρ, 22 Μαρτίου 2019 - 10:54

Η ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας πετρελαίων του Ιράν, της NIOC, πριν από λίγες ημέρες για την έναρξη λειτουργίας των τμημάτων 13, 22, 23 και 24 του γιγάντιου υποθαλασσίου κοιτάσματος φυσικού αερίου South Pars που ευρίσκεται στην περιοχή του Περσικού Κόλπου ήρθε να επιβεβαιώσει την ανθεκτικότητα του καθεστώτος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν

και την προσήλωση των τεχνοκρατών της Τεχεράνης να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν ‘πάση θυσία’ τον υδρογονανθρακικό πλούτο της χώρας. Με την έναρξη λειτουργίας των νέων αυτών τμημάτων ο συνολικός αριθμός των τομέων παραγωγής του εν λόγω κοιτάσματος  ανέρχεται πλέον στους 22.

Όπως παρατήρησε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, κ. Μπιζάν Ζανγκανέ, μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων στην πόλη Ασαλούια (Assaluyeh), η ολοκλήρωση του έργου ανάπτυξης των ανωτέρω τμημάτων του South Pars αντιπροσωπεύει μια επένδυση ύψους $ 11 δισεκ., η οποία πραγματοποιήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια, ενισχύοντας  σημαντικά την παραγωγική δυνατότητα του κοιτάσματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το South Pars, που θεωρείται ως το μεγαλύτερο ενιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο και ξεκίνησε την παραγωγή του το 1989, είναι μοιρασμένο μεταξύ Ιράν και Κατάρ, με κάθε χώρα να εκμεταλλεύεται το δικό της τομέα.

Τα κάθε ένα από τα τέσσερα νέα παραγωγικά τμήματα του South Pars θα εισφέρει 56 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου σε ημερήσια βάση (ή περίπου 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως), με επιπλέον παραγωγή 75.000 βαρελιών υγρών καταλοίπων την ημέρα -κάτι που ενισχύει τις εξαγωγές αργού- και επιπλέον 400 τόνους θείου την ημέρα. Δηλαδή, ομιλούμε περί μιας πολύ σημαντικής, στον τομέα του φυσικού αερίου, εξέλιξης, αφού το Ιράν θα αυξήσει την ετήσια παραγωγή του κατά 80 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο, κάτι που το αναδεικνύει ως τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Παράλληλα, από πλευράς επιβεβαιωμένων αποθεμάτων τα οποία ανέρχονται στα 33,2 τρισ. κυβικά μέτρα, το Ιράν έρχεται δεύτερο μετά τη Ρωσία, της οποίας τα αποθέματα φθάνουν τα 35,0 τρισ. κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Πετρελαίου, με την έναρξη λειτουργίας των νέων παραγωγικών τμημάτων του South Pars, η παραγωγή του Ιράν από το συγκεκριμένο κοίτασμα θα ξεπεράσει αυτή του Κατάρ, που ανέρχεται στα 180 δισ. κυβικά μέτρα κατ’ έτος. Έτσι, η συνολική παραγωγή φυσικού αερίου του Ιράν το τρέχον έτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 δισ. κυβικά μέτρα, αφού η χώρα παράγει αέριο και από αρκετά άλλα κοιτάσματα. Η ανάπτυξη της παραγωγής φυσικού αερίου τα τελευταία 40 και κάτι χρόνια και η στρατηγική απόφαση διαδοχικών κυβερνήσεων για τη διοχέτευση του παραγόμενου αερίου κατά προτεραιότητα στην εσωτερική αγορά, έχει επιτρέψει στο Ιράν τη στήριξη της οικονομίας του με φθηνό φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα την πολύ ανταγωνιστική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών παντός είδους. Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι, παρά την τεράστια παραγωγή αερίου του Ιράν, οι εξαγωγές του παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένες, ανερχόμενες συνολικά σε 12,5 δισ. κυβικά μέτρα (στοιχεία BP 2017), εκ των οποίων τα 9,0 δισ. κατευθύνονται στην Τουρκία.

Στις άμεσες προτεραιότητες της Τεχεράνης είναι η αύξηση εξαγωγών προς το Ιράκ και τα ΗΑΕ, παρά τα εμπόδια που θέτει διαρκώς η αμερικανική κυβέρνηση, καθώς και η ολοκλήρωση της κατασκευής αγωγού προς το Πακιστάν, η οποία και αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με πλήθος έμπρακτων εμποδίων που θέτουν οι ΗΠΑ. Με στόχο την παράκαμψη του αμερικανικού αποκλεισμού, το Ιράν έχει προχωρήσει τελευταία σε διαπραγματεύσεις με την Ινδία με στόχο την κατασκευή υποθαλασσίου αγωγού για απευθείας εξαγωγές προς την Ινδική χερσόνησο. Ακόμα, ισχυρό παραμένει το ενδιαφέρον της Τεχεράνης για την ολοκλήρωση μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου στην περιοχή Tombak Port, 50 χλμ. βόρεια της Ασαλούια στον Περσικό Κόλπο, πράγμα που θα επιτρέψει την παραγωγή και εξαγωγή LNG μετά το 2025. Το συγκεκριμένο project, γνωστό ως Iran LNG, που προωθείται από την κρατική NIGEC και έχει ξεκινήσει εδώ και 12 χρόνια σε συνεργασία με την αυστριακή OMV, επλήγη άμεσα από το δεύτερο κύμα κυρώσεων που επεβλήθησαν από τις ΗΠΑ μαζί με την ΕΕ το 2012. Ακόμη περισσότερο, το τρίτο κύμα κυρώσεων που επιβλήθηκε αποκλειστικά από τις ΗΠΑ το 2018 έχει αποθαρρύνει πλήρως κάθε διεθνή εταιρεία από το να προγραμματίσει οιαδήποτε επένδυση στον τομέα των υδρογονανθράκων στο Ιράν.