Λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2018 η ΔΕΗ ανακοίνωσε την Τρίτη τη μείωση της έκπτωσης για τους συνεπείς πελάτες στο 10% από 15% και τη μείωση  της έκπτωσης για τη προπληρωμή της ετήσιας κατανάλωση από το 6% στο 4% επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να υλοποιήσει το σχεδιασμό της 

για βελτίωση των οικονομικών μεγεθών. Σχολιάζοντας, χθες, την κίνηση της ΔΕΗ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως η εκπτωτική πολιτική είναι θέμα της εταιρείας, ενώ επανέλαβε ότι δεν θα αυξηθεί το ρεύμα.

«Έχουμε πει κατ' επανάληψη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση στην τιμή του ρεύματος, κι αυτό είναι κυβερνητική ευθύνη», επεσήμανε χθες ο κ. Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο OPEN TV. Παρόλα αυτά η κίνηση της ΔΕΗ δεν μπορεί παρά να φανερώνει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η εταιρεία. Μένει δε να φανεί εάν τελικά η απόφαση αυτή αποτελεί την αρχή μιας σειράς αλλαγών, με στόχο να περιορίσει τις ζημιές της, με τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για την επιχείρηση να είναι οι ανείσπρακτες οφειλές. Την ίδια ώρα μπορεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα να έχει μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, όμως οι χρεώσεις (ΥΚΩ,ΕΤΜΕΑΡ κ.α.) αποτελούν ένα μεγάλο αγκάθι στους λογαριασμούς. Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία της Eurostat για την τελευταία διετία, με τη χώρα μας να βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες με την υψηλότερη φορολογία του ρεύματος. Οι υψηλότεροι φόροι επιβλήθηκαν στη Δανία, όπου το 67,7% της τελικής τιμής συνίστατο σε φόρους και εισφορές, ενώ το ποσοστό της Ελλάδας προσεγγίζει το 40%. Αξίζει να σημειωθεί πως οι φόροι αντιστοιχούσαν σε περισσότερο από το ένα τρίτο (37%) των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που χρεώθηκαν σε νοικοκυριά στην Ε.Ε. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Σε σχέση με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ε.Ε. σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία μεταξύ του πρώτου εξαμήνου του 2017 και του πρώτου εξαμήνου του 2018 παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών στην Πολωνία (-4,3%) και στην Ελλάδα (-3,6%), ενώ ακολουθεί η Λετονία (-3,5%) , η Μάλτα και η Γερμανία. Αντίθετα, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Ρουμανία (+ 14,1%). Συγκριτικά οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος την τελευταία δεκαετία παρουσιάζουν διακυμάνσεις και πιο συγκεκριμένα αυτές μειώθηκαν ελαφρά το 2009 και στη συνέχεια αυξήθηκαν από το πρώτο εξάμηνο του 2010 έως το δεύτερο εξάμηνο 2015. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, οι τιμές μειώθηκαν και από τότε παρέμειναν σταθερές.

Η αποκλιμάκωση των χρεώσεων που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς μπορεί να αποτελεί δέσμευση του υπουργείου, ωστόσο το τελευταίο διάστημα εξεταζόταν το σενάριο της θέσπισης ακόμα μιας χρέωσης και συγκεκριμένα της ρήτρας CO2. Η συγκεκριμένη χρέωση φαίνεται όμως ότι παγώνει, προς το παρόν. Επιπλέον, η χρέωση των ΥΚΩ, και ο στόχος της αποκλιμάκωσης της συνδέεται με την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών και ειδικά της Κρήτης. Επομένως, η συγκεκριμένη χρέωση θα αρχίσει να μειώνεται σε βάθος τριετίας. Σε ό,τι αφορά δε τη χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ, παρά τις προβλέψεις για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια δεν προβλέπεται μείωση του.