Ευκαιρίες εντοπίζει η NBG Securities στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο, όπως επισημαίνει, πάρα την σημαντική ανάκαμψη που έχει σημειώσει από τις αρχές του έτους έχει περιθώρια περαιτέρω ανόδου, κάτι που δεν έχουν αποτιμήσει ακόμη πλήρως οι επενδυτές.

Οι βασικοί καταλύτες σε αυτή την άνοδο είναι η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μετά και την ομαλοποίηση των μακροοικονομικών συνθηκών καθώς η ανάπτυξη εδραιώνεται, η συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων καθώς και μία φιλική προς την αγορά κυβέρνηση, η οποία ενδέχεται να προκύψει από τις εκλογές είτε την άνοιξη είτε το φθινόπωρο.

Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή εταιρεία, σε αυτό το περιβάλλον οι μετοχές των Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και Jumbo αναμένεται να υπεραποδώσουν και με βάση τις τιμές στόχους που δίνει. Παράλληλα, οι Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ μαζί με τις ΟΠΑΠ, Aegean Airlines, Motor Oil, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή αποτελούν επενδυτικές ευκαιρίες και σε ό,τι αφορά την μερισματική πολιτική, καθώς η μερισματική τους απόδοση ξεπερνά το 3% (κανονικά και ειδικά μερίσματα).

Σε ό,τι αφορά τον OTE, εκτιμά πως τα περιθώρια ανάκαμψης της μετοχής του είναι σημαντικά και φτάνουν το 27% σε σχέση με την τιμή-στόχο των 14 ευρώ που δίνει η ΝΒG. Κατά την άποψή της ο ΟΤΕ είναι ένα καθαρά αμυντικό όνομα με ισχυρή οικονομική θέση λόγω της χαμηλής μόχλευσης και των ισχυρών ταμειακών ροών, το οποίο κατέχει ηγετική θέση στην αγορά, με σημαντικές προοπτικές βελτίωσης λόγω της αφοσίωσής του στις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες. Η διοίκηση αναμένει περαιτέρω συμβολή των επενδύσεών της στη συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας και σταθεροποίηση στην αγορά της Ρουμανίας.

Για τα ΕΛΠΕ δίνει τιμή-στόχο τα 9,9 ευρώ λόγω της συνέπειάς της όσον αφορά την εκτέλεση περιθωρίων διύλισης (χάρη στην στρατηγική της θέση και της δυνατότητας απόκτησης του αργού με discount, ενισχύοντας τα περιθώρια διύλισης), τις επιτυχείς προσπάθειες απομόχλευσης και της ελκυστικής αποτίμησής τους στο Χ.Α.

Επίσης, η επερχόμενη πώληση του 50,1% του ομίλου (με την προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών που λήγουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου) αναμένεται να προσφέρει σημαντικές συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, ευκολότερη και φθηνότερη πρόσβαση στο δανεισμό, καθώς και εμπειρογνωμοσύνη σε δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων στις δύο παράκτιες περιοχές δυτικά της Κρήτης και στην υπεράκτια περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας.

Για την Jumbo δίνει τιμή-στόχο τα 16,90 ευρώ καθώς εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων και του EBITDA θα κινηθεί σε μέσο όρο στο 9% και των καθαρών κερδών κατά 10% στο διάστημα 2019-2023. Επίσης υπογραμμίζει την υγιή χρηματοοικονομική θέση της Jumbo (υψηλά επίπεδα καθαρών ταμειακών διαθεσίμων ύψους 352 εκατ. ευρώ το 2018 / 2019) και την συνεπή δημιουργία ταμειακών ροών.

Παρά τη μεταβλητότητα της εγχώριας αγοράς, η Jumbo συνέχισε να διαφοροποιείται με την παροχή αξιοπρεπούς ανάπτυξης και σταθερών περιθωρίων, χάρη στην αύξηση των μεριδίων αγοράς και τη συνεχιζόμενη επέκταση/ανακαίνιση του δικτύου της.

Η σύσταση που δίνει η NBG για την μετοχή της Μυτιληναίος είναι "υπεραπόδοση", ενώ η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 10 ευρώ ή 12% υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή της στο ταμπλό και εκτιμώμενο δείκτη EV/EBITDA για το 2019 στο 5. Η NBG σημειώνει ότι σχεδιάζει στο αμέσως επόμενο διάστημα να προσαρμόσει τις εκτιμήσεις της ανοδικά, καθώς βρίσκονται χαμηλότερα από το guidance της διοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο προβλεπόμενες επενδύσεις, δηλαδή το έργο διυλιστηρίου αλουμίνας και η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας CCGT, θα συμβάλλουν περαιτέρω στην εξοικονόμηση ενέργειας και την προστιθέμενη αξία. Πάντως, για τη Μυτιληναίος η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων αναμένεται να αναπροσαρμόσει τις τιμές-στόχο και των υπολοίπων αναλυτών.

Η μετοχή της Μυτιληναίος είναι σταθερά στα top picks των διεθνών οίκων και των εγχώριων χρηματιστηριακών εταιρειών το τελευταίο διάστημα. Σε πρόσφατη έκθεσή της η Axia Research, όπου είχε σημειώσει πως η προκήρυξη καθώς και η διενέργεια εκλογών στην Ελλάδα αναμένεται να φέρουν ισχυρό ράλι στο ελληνικό Χρηματιστήριο, τοποθέτησε στις κορυφαίες της επιλογές την Μυτιληναίος. Όπως είχε σημειώσει, στην πρώτη φάση του ράλι, με την προκήρυξη των εκλογών δηλαδή ,οι μετοχές εταιρειών με ισχυρή ρευστότητα, θεμελιώδη και προοπτικές θα ξεχωρίσουν, και συγκεκριμένα οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo και Motor Oil.

(capital.gr)