Πολωνία: «Πιλότος» για Ολόκληρο τον Κλάδο των Υπεράκτιων Αιολικών στην Ευρώπη η Σημερινή Δημοπρασία

Πολωνία: «Πιλότος» για Ολόκληρο τον Κλάδο των Υπεράκτιων Αιολικών στην Ευρώπη η Σημερινή Δημοπρασία
energia.gr
Τετ, 17 Δεκεμβρίου 2025 - 14:22

«Πιλοτική» για την περαιτέρω πορεία του κλάδου των υπεράκτιων αιολικών στην Ευρώπη θεωρείται η ανταγωνιστική δημοπρασία που διεξάγεται σήμερα, Τετάρτη, στην Πολωνία, μετά από μια σειρά αποτυχημένων διαγωνισμών σε άλλες χώρες της ΕΕ, στους οποίους οι επίδοξοι επενδυτές αποθαρρύνθηκαν από τους ανεπαρκείς, όπως έκριναν, όρους χρηματοδότησης και επιδοτούμενων τιμών

Έτσι, η κεντροευρωπαϊκή χώρα ξεκινά την πρώτη της ανταγωνιστική δημοπρασία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να αναζωογονήσει τον συγκεκριμένο τομέα ΑΠΕ ο οποίος πλήττεται και από τους πρόσφατους άγονους διαγωνισμούς σε Δανία, Γερμανία και Ολλανδία αλλά και του «πολέμου» που έχει κηρύξει στον κλάδο και εν γένει στις ΑΠΕ ο Ντόναλντ Τραμπ

Η δημοπρασία προσφέρει στους κατασκευαστές 25ετή συμβόλαια με σταθερές τιμές 135-143 δολαρίων ανά μεγαβατώρα, ένα επίπεδο στήριξης που έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις πρόσφατες ευρωπαϊκές δημοπρασίες όπου τα χαμηλά ανώτατα όρια τιμών και η έλλειψη χρηματοδότησης για υποδομές έχουν αποτρέψει τους πιθανούς πλειοδότες.

Οι αναλυτές λένε ότι η προσέγγιση της Πολωνίας θα μπορούσε να θέσει ένα σημείο αναφοράς για το πώς μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά, από τότε που η ενεργός αντίθεση της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ουσιαστικά πάγωσε την αγορά των ΗΠΑ και καθώς οι πρόσφατες δημοπρασίες στη Δανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία δεν κατάφεραν να προσελκύσουν αρκετούς πλειοδότες λόγω αυξανόμενου κόστους και ανεπαρκών επιδοτήσεων ή εγγυήσεων εσόδων.

Εάν η δημοπρασία της Πολωνίας αποβεί επιτυχής, αυτό θα δείξει ότι «η υπεράκτια αιολική ενέργεια δεν βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση», δήλωσε στο Reuters η Anastasia Gurnell, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του γερμανικού δανειστή NORD/LB. Το σχέδιο της Πολωνίας για δημοπρασίες υποστήριξης παρέχει κρίσιμη «μακροπρόθεσμη ορατότητα» για επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά και την αλυσίδα εφοδιασμού του κλάδου, μετριάζοντας την αβεβαιότητα που μαστίζει άλλες ευρωπαϊκές δημοπρασίες, όπως δήλωσε, από την πλευρά της, η Signe Tellier Christensen, Αναλύτρια Αγοράς στην Aegir Insights.

Η πολωνική εταιρεία κοινής ωφέλειας PGE, η εταιρεία διύλισης Orlen και μια κοινοπραξία της Polenergia και της Equinor είναι μεταξύ εκείνων που αναμένεται να υποβάλουν προσφορές για χωρητικότητα μέχρι και 4 γιγαβάτ. Οι κανόνες της δημοπρασίας απαιτούν τουλάχιστον τρεις πλειοδότες και νικητές στο ανώτατο όριο για το 90% της χωρητικότητας που προκηρύσσεται ώστε για να διασφαλιστούν οι όροι το ανταγωνισμού.

Η Πολωνία σχεδιάζει να διεξάγει παρόμοιες δημοπρασίες κάθε δύο χρόνια μέχρι το 2031.

Για την Πολωνία, η υπεράκτια αιολική ενέργεια κατέχει ζωτική σημασίας στη γεφύρωση του διαφαινόμενου ενεργειακού χάσματος, με την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα να καταργείται σταδιακά, με τα σχέδιά της για ηλεκτροπαραγωγή με βάση την πυρηνική ενέργεια να απέχουν αρκετά χρόνια από την υλοποίησή τους και την εγγύτητα της χώρας με τη Ρωσία να αναδεικνύει την σημασίας της ενεργειακής της ανεξαρτησίας.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr