Γ. Σταθάκης: Η Συνεργασία των Χωρών της ΝΑ Μεσογείου και η Ανάληψη Κοινών Πρωτοβουλιών Συμβάλλει στη Γεωπολιτική Σταθερότητα της Περιοχής

Γ. Σταθάκης: Η Συνεργασία των Χωρών της ΝΑ Μεσογείου και η Ανάληψη Κοινών Πρωτοβουλιών Συμβάλλει στη Γεωπολιτική Σταθερότητα της Περιοχής
του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 14 Μαρτίου 2019 - 08:12

Στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης για να συμμετέχει στο CERAWeek 2019, με τον αγωγό EastMed να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων. «Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων η περιοχή της ΝΑ Μεσογείου μπαίνει στον 

παγκόσμιο χάρτη των παραγωγών φυσικού αερίου, με σημαντικές δυνατότητες να καλύψει το έλλειμμα τροφοδοσίας φυσικού αερίου της Ευρώπης και την ασφάλεια εφοδιασμού της στις επόμενες δεκαετίες» δήλωσε ο κ. Γιώργος Σταθάκης σε δημοσιογράφους.

Στο συγκεκριμένο φόρουμ εκτός των πολύ σημαντικών εκπροσωπήσεων από πλευράς εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο τομέα της ενέργειας συμμετέχουν οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου και στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται οι έρευνες υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. «Η Ελλάδα στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον αποτελεί τη βασική πύλη διαμετακόμισης για την αγορά της Ευρώπης και των Βαλκανίων, ενώ είναι έτοιμη να εκπληρώσει το ρόλο της ως πιθανού παραγωγού. Σε αυτήν κατάθεση συνεισφέρει και η ωρίμανση των έργων διασύνδεσης που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του κάθετου διαδρόμου και επιταχύνουν την ολοκλήρωση της βαλκανικής αγοράς φυσικού αερίου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάκης.

Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον συγκεντρώνει και ο αγωγός EastMed, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο να σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα το Ισραήλ για περαιτέρω συζητήσεις για τον αγωγό, όπως γνωστοποίησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Το Ισραήλ ελπίζει να προσελκύσει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες στην κατασκευή ενός αγωγού 2.000 χιλιομέτρων  που θα συνδέει τους τεράστιους φυσικούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη. Τον περασμένο Δεκέμβριο μετά τη σύνοδο κορυφής με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον κύπριο πρόεδρο στην πόλη της Μπερσέμπα στο νότιο Ισραήλ, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι μια συμφωνία για την κατασκευή του EastMed θα μπορούσε να υπογραφεί σε λίγους μήνες. Οι επενδύσεις για την κατασκευή του αγωγού υπολογίζονται σε 6 δισ. ευρώ. Ο αγωγός θα ξεκινάει από τις περιοχές εξόρυξης στις ισραηλινές ακτές θα περνάει από την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία. Η χωρητικότητα του αγωγού θα είναι 12-16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Να σημειωθεί πως στο περιθώριο του προαναφερθέντος φόρουμ ο υπουργός πετρελαίου και ορυκτών πόρων της Αιγύπτου, Tarek El-Molla είχε συνομιλίες με τον αναπληρωτή υπουργό Ενεργειακών Πόρων των ΗΠΑ, Francis Fannon στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τα μέσα προώθησης της διμερούς συνεργασίας στην ενέργεια. Σε δηλώσεις του ο αιγύπτιος υπουργός είπε ότι η Αίγυπτος έχει λάβει μέτρα για να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος, προσθέτοντας ότι αυτό θα προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ενεργειακών Πόρων χαιρέτισε τα επιτεύγματα που έχει κατορθώσει η Αίγυπτος στον τομέα της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι το γεγονός αυτό θα παροτρύνει τις αμερικανικές εταιρείες να ενισχύσουν τις επενδύσεις στην Αίγυπτο. Υπογράμμισε ακόμα τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος στην ανάπτυξη πόρων φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω της υλοποίησης μεγάλων έργων στον τομέα αυτό.

Ο Αιγύπτιος υπουργός σημείωσε δε, ότι το υπουργείο ξεκίνησε τον πρώτο διαγωνισμό στον τομέα της έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, ενώ ανέπτυξε τα επιτεύγματα που πραγματοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο, καθιστώντας τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου έναν από τους μεγαλύτερους συντελεστές στην οικονομική ανάπτυξη της Αιγύπτου. Ανέφερε μάλιστα ότι ο τομέας συμβάλλει περίπου στο 25% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και στο 44% των άμεσων ξένων επενδύσεων.