Το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε χθες σχέδιο χορηγιών για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμηση Ενέργειας, το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, αντιστοιχεί σε συνολική δαπάνη €24,5 εκατ. και αφορά στην ολότητά του οικιακούς καταναλωτές.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο θα ανακοινωθεί και επίσημα από το υπουργείο Ενέργειας την επόμενη εβδομάδα, περιέχει τρεις κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά χορηγία για θερμομόνωση οροφών, ένα σχέδιο το οποίο τρέχει, αλλά αυξάνεται το μέγιστο ποσό χορηγίας από τα 1250 ευρώ στα 1500 ευρώ.

Το δεύτερο σχέδιο αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, με τη μέθοδο του net metering, και αφορά σε χορηγία μέγιστου ποσού των 1000 ευρώ και το τρίτο σχέδιο αφορά συνδυασμό των δύο, δηλαδή και θερμομόνωση και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μέγιστο ποσό χορηγίας τις τρεις χιλιάδες ευρώ.

Πρόκειται για το πλεόνασμα από το ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ το οποίο διατίθεται εξ ολοκλήρου για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Πρόκειται για έναν τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσουμε να αποσβεστεί ταχύτερα η όποια επένδυση από τα νοικοκυριά η οποία μπορεί να επιφέρει και μέχρι 80% εξοικονόμηση στο κόστος του ηλεκτρισμού.

Πέραν της δέσμης μέτρων που ανακοινώνεται σήμερα και θα βοηθήσει τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν ενέργεια, θα βοηθήσει και την Κυπριακή Δημοκρατία στην επίτευξη των στόχων της για το 2020».

Ερωτηθείς αν υπάρχει απόσταση μέχρι τους στόχους για το 2020, ο κ. υπουργός είπε ότι «είμαστε περίπου στο 10% σε ό,τι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή. Πιστεύω είμαστε σε καλό δρόμο. Πρέπει να πάμε στο συνολικό στα 13 και για την ηλεκτροπαραγωγή στο 16.

Είμαστε σε καλό δρόμο τόσο με τα εμπορικά, σχέδιο το οποίο τρέχει, αλλά και με το σχέδιο που ανακοινώνουμε σήμερα, για να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο να ενσωματώσει αυτού του είδους τα συστήματα στις οικίες του.

Το σχέδιο για τα φωτοβολταϊκά περιλαμβάνει και ειδική κατηγορία για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ένα σχέδιο το οποίο τρέχει εδώ και αρκετά χρόνια αλλά αυτή τη στιγμή έρχεται να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο είτε από πλευράς των Αμερικανών σε σχέση με τις πρόσθετες έρευνες στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας είτε κυρίως και από πλευράς των Γαλλο-Ιταλών, ο κ. Υπουργός είπε ότι «όλα αυτά είναι σε εξέλιξη. Αναμένω τις επόμενες μέρες, τις επόμενες μια-δυο εβδομάδες να μου παραθέσουν τα στοιχεία για την ανακάλυψη στο ‘Καλυψώ’. Από εκεί και πέρα σε ό,τι αφορά την ανακάλυψη στο ‘Γλαύκος’ ακόμα είναι νωρίς. Η κοινοπραξία έχει, βάσει σύμβασης, 30 μέρες για να μας ενημερώσει ως προς την πρόθεσή της αν χρήζει η ανακάλυψη επιβεβαιωτικής γεώτρησης, και μετά από αυτό ακόμη τρεις μήνες για να μας πει πού και πότε. Συνεπώς, έχουμε ακόμη λίγο δρόμο. Όταν έχουμε νέα θα τα ανακοινώσουμε».