Ο επικεφαλής της κρατικής διαστημικής υπηρεσίας Rosksosmos, της Ρωσίας, Ντμίτρι Ρογκόζιν, ανακοίνωσε ότι οι αποστολές τουριστών στο διάστημα, θα ακολουθούν το δρομολόγιο του Γιούρι Γκαγκάριν, με τη διαφορά ότι το ταξίδι θα διαρκεί μία ημέρα και όχι 108 λεπτά, όπως διήρκεσε η πτήση του πρώτου 

κοσμοναύτη στην Ιστορία. «Προτείνουμε μια ακόμη πιο απλή πτήση και ως προς την προετοιμασία της και ως προς την πραγματοποίηση της, μια πτήση που δεν θα περιλαμβάνει επίσκεψη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά μια ημερήσια περιφορά γύρω από τη Γη με διαστημόπλοια Soyuz» δήλωσε ο Ρογκόζιν.

Πρόσφατα, η Roskosmos είχε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου οι μελλοντικοί τουρίστες του Διαστήματος θα μπορούν να επαναλάβουν την πτήση του Γκαγκάριν κάνοντας μια περιστροφή γύρω από τη Γη.

Ο Γκαγκάριν υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος ο οποίος ταξίδεψε στο διάστημα, στις 12 Απριλίου του 1961, με το διαστημόπλοιο Vostok-1, πραγματοποιώντας μια περιστροφή πέριξ του πλανήτη μας, που διήρκεσε 108 λεπτά.

Η Roskosmos είχε υπογράψει, πρόσφατα, νέο συμβόλαιο με την αμερικανική εταιρεία Space Adventures, βάσει του οποίου δύο τουρίστες του Διαστήματος θα πραγματοποιούσαν το παρθενικό ταξίδι τους με διαστημόπλοιο, έως τα τέλη του 2012, με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.